Çiftçi yüksek girdi maliyetlerinin altında ezilirken, Tarım Kredi Kooperatiflerinin Gübretaş hisseleri üzerinde sahneye koyduğu yeni tiyatro oyunundan bahsedeceğim.
Malumunuz, Gübretaş hisseleri üzerinde geçmişte oynanan bir tiyatro oyunu ile hukuksuz genel müdür Fahrettin Poyraz, milyarlık zeytinyağı fabrikası sahibi olmuştu! Bakalım 'hisse geri alımı' adı altında sahnelenen yeni oyunda kimler çiftçinin sırtından fabrikatör olacak! İzleyip göreceğiz...
Düşünün, Gübretaş’ın bütün malı, mülkü çiftçi ortaklarına ait.
Yani asıl patron çiftçi!
Ama gelin görün ki, patron yüksek gübre fiyatları ile soyulurken, sermayesinde bir kuruş katkısı bile olmayan, patronun hizmetlisi konumundaki personeller ise sermaye oyunları ile milyarlık servet sahibi olabiliyorlar!
Tarım Kredi Kooperatiflerinde sistem patrona değil, atanan personele hizmet ediyor!
Sistem böyle kurgulanmış ve böyle gidiyor!
Biz de yaptığımız haberlerle 'hayır arkadaş bu sistem böyle gitmemeli' diye bu kokuşmuş sisteme çomak sokmaya çalışıyoruz ama maalesef gücümüz yetmiyor.
Yazıyı uzatmadan asıl konumuza gelecek olursak, Gübretaş’ın 4 milyar liralık hisse geri alımında yeni bir tiyatro oyunu sahneye konmuş durumda.
Hem de öyle böyle değil!
Mide bulandıran bir çok başlık var!
Oynanan oyunun sahne sonunu görebilmek için şimdiden bunları not düşelim!
Düşünün faizlerin yüksekliğinden dolayı paranın çok kıymetli olduğu bir dönemde, Tarım Kredi Kooperatifleri haklı hiç bir gerekçesi olmamasına rağmen Gübretaş hisse alımına tam 4 milyar lira kaynak ayırıyor!
Borsa İstanbul'da normal şartlarda şirketler hisse geri alımını, hisse fiyatı defter değerinin altına düşmüşse yaparlar. Yani diyelim bir şirketin defter değeri 30 lira ama hisse fiyatı 20 liraya düşmüş, işte şirket hissesine destek vermek için devreye girer ve geri alım yapar.
Ama Gübretaş'ta öyle bir durum yok. Gübretaş, defter değerinin tam 6 katı fiyattan işlem görüyor. Yani hisseler defter değerine göre 6 kat daha pahalı. Onun için Borsa İstanbul’da defter değerinin 6 katı fiyattan hisse geri alımı yapan bir şirket bulamazsınız.
Defter değeri derken aklıma 2022 yılında Hektaş grubuna satılan 3,8’lik Hektaş hisseleri geldi.
Hani şu Tarım Kredi’nin sattıktan 3 ay sonra 5’e katlayan hisseler var ya!
Finansçı genel müdürün öngörüsüzlüğünden dolayı Tarım Kredi 3 ayda tam 4 milyar liradan olmuştu.
O zaman finansçı genel müdür kendisini ne diye savunmuştu, ‘Defter değeri çok yükselmişti, sattım ne var bunda kardeşim’ demişti.
Gördüğünüz üzere hisseler için defter değeri çok önemli!
Ama Gübretaş'ta sahnelenen yeni oyunda 'defter değerinin' hiçbir önem ifade etmediğini görüyoruz!
Neden acaba?
Finançı genel müdürün defter değeri yükseldi diye hisse sattığı bir yerde defter değerinden 6 kat pahalı hisseleri almasının bir gerekçesi olmalı elbet!
Ama kimseye de bir gerekçe açıklamak zorunda değil!
SPK bile oynanan bu oyunda seyirici konumundaysa, kime ne diyeceksiniz!
Düşünün, 25 Kasım’da 4 milyar liralık hisse geri alım kararı alınıyor ve hemen ertesi gün yani 26 Kasım'da 1 milyar 200 milyon liralık Gübretaş hissesi tek fiyattan alınıyor!
Yetmiyor 29 Kasım’da da 946 milyon liralık yine tek fiyattan hisse alınıyor!
Yani bir yıl içinde harcanması gereken bütçenin yarıdan fazlası 2,2 milyar lirası 2 günde harcanıyor!
Hiçbir şirkette böyle bir hisse geri alımı göremezsiniz!
Burada tam yangından mal kaçırma durumu var!
Hisse geri alımı adı altında birilerinin elindeki hisselerin toplu halde alındığı o kadar açık ki, görebilmeniz için sahneye biraz dikkatli bakmanız yeterli!
Borsacı üstadların tabiri ile aslında bu bir soygun!
Gübretaş hissesi 130 liraya kadar düşmüştü. Finansçı genel müdür hisse geri alımı için o dönem devreye girmiyor!
Hisseler 224 liraya çıktıktan sonra devreye giriyor!
26 Kasım’da 224 liradan tek kalemde ve tek bir fiyattan 5 milyon 308 bin 929 lot hisse alınıyor!
3 gün sonra bu sefer 239 liradan 3 milyon 961 bin lot yine tek kalemde ve tek fiyattan hisse alınıyor!
Şirketler, hisse geri alımını hisse fiyatı düşmeye devam ederse yaparlar ancak Gübretaş'ta öyle olmuyor! Finansçı genel müdür normalin aksine hisse geri alımını hisse fiyatını yükselterek yapıyor! Yani şirkete destek görüntüsü adı altında birilerine rant aktarımı yapılıyor, birileri kurtarılıyor!
Bu hisse geri alımının başka bir açıklaması varsa lütfen birisi çıksın açıklasın!
Gübretaş’ta ortaya konulan 'hisse geri alım' oyunu ile bakalım Fahrettin Poyraz gibi nur topu gibi yeni bir fabrikatörümüz daha olacak mı, izleyip göreceğiz!