Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, hayvan ithalatından rahatsızlıklarını belirtmelerine rağmen Türkiye, bugüne kadar yaptığı ithalat yetmiyormuş gibi Ekim ayı itibariyle yoğun bir et ithalatına hazırlanıyor. Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı bağlantılara göre adeta yağmur gibi dünyanın farklı ülkelerinden kırmızı et ve canlı hayvan ithalatı yapılacak.

CANLI HAYVAN YETMEDİ 100 BİNLERCE TON TAZE ET İTHAL EDECEĞİZ!

Kurban Bayramının ardından et satışları yüzde 40 oranında düşerken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Et ve Süt Kurumu üzerinden talebin Ekim ayı itibariyle artacağı beklentisiyle yoğun bir ithalata hazırlanıyor. İthalat kapsamında uzun bir süredir yapılmayan taze karkas et ile 100 binlerce baş koyun ithalatı da gerçekleştirilecek.

MİLLİ TARIM'IN GÖLGESİNDE İTHALAT!

Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı bağlantılara göre Ekim ayı itibariyle Türkiye, 10 binlerce baş kasaplık sığır, 10 binlerce ton donmuş et, 10 binlerce ton soğutulmuş karkas et, binlerce ton kemiksiz et ve 100 binlerce baş koyun ithalatı yapılacak.

İTHALATI BU KAFAYLA MI BİTİRECEKSİNİZ?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, hayvan ithalatından rahatsız olduğunu ve 3 yıl içinde et ithalatını bitireceklerini söylemişti. Ancak bu açıklamalara rağmen Türkiye'nin canlı hayvan ve et ithalatını artarak devam ettirmesi ülke hayvancılığında kriz çanlarının artık iyiden iyiye çalmaya başladığını gösteriyor.

YOĞUN İTHALAT YERLİ ÜRETİME BÜYÜK DARBE VURACAK!

Sözde kırmızı et fiyatlarının artmaması için yapılacak yoğun ithalat, yerli üretime büyük bir darbe vuracak. Kasaplık hayvan ithalatından dolayı yağsız karkas et fiyatları bazı bölgelerde 29 liradan 25 liraya kadar düşerken, üretici bundan zarar görmeye başlamıştı. Ekim ayından itibaren yapılacak yoğun ithalatla bu fiyatların daha da aşağıya inmesi söz konusu olacak. Bu durum ise yerli üretime büyük bir sekte vuracak.

NE YAMAN ÇELİŞKİ!

Hükümet bir taraftan Milli Tarım Projesi ile sözde yerli üretimi artıracağını vaat ederken, bir taraftan da yoğun bir şekilde ithalata devam etmesi uygulanan politikalardaki çelişkileri gözler önüne seriyor.

YERLİ ÜRETİCİ 24 LİRAYA MALEDİYOR ESK 23 LİRADAN SATIYOR!

Özellikle küçük yerli üretici karkas eti 24 lira seviyesinde mal ederken, Et ve Süt Kurumu ithal ettiği canlık kasaplık hayvanlardan elde ettiği karkas eti Ramazan ayından buyana büyük marketler zincirine 23 liradan veriyor. Bu rakamlar üretim için ciddi bir handikap oluştururken, karkas et fiyatlarında yaşanan 4 liralık düşüş, perakende satışlara hiçbir şekilde yansımadı. Et ve Süt Kurumu'nun sözleşme yaptığı büyük marketler zincirinde kıyma 33 liradan, kuşbaşı ise 36 liradan satılsa da kasaplarda ve diğer marketlerde kıyma 39-40 liradan satılmaya devam ediliyor.

ESK KOYUN İTHALATINI DA SEVDİ!

Diğer yandan ihtiyaç olmadığı halde 100 binlerce baş koyun ithalatı için hazırlıkların yapılması soru işaretlerine neden oldu. Bilindiği üzere Kurban Bayramı öncesi hayvan fiyatlarının fazla yükselmemesi için koyun ithalatı yapılmıştı. Ve son bir iki aydır koyun eti fiyatları düşmeye başlamıştı. Şu anda koyun ithalatını haklı gösterecek bir durum olmamasına rağmen Et ve Süt Kurumu'nun koyun ithalatı için yeniden düğmeye basması dikkat çekti. Özellikle yapılacak bu ithalat küçükbaş hayvan üretimini de içinden çıkılmaz bir hale getirecek. Koyun yetiştiriciliğinin zahmetli bir iş olduğuna işaret eden uzmanlar, “ihtiyaç olmadığı halde küçükbaş hayvanda da yoğun bir ithalat yapılıyorsa kimse kusura bakmasın bırakın koyun yetiştirici sayısını artırmayı, bu işi yapanlar da bırakırlar" değerlendirmesinde bulunuyor.

KAYNAK: SADETTİN İNAN / MİLLİ GAZETE