Kırmızı et fiyatları son iki ayda yaklaşık yüzde 35 artış gördü. Et fiyatlarındaki artışa da dövizin yükselmesinden dolayı artan ithal yem girdisi gerekçe olarak gösteriliyor. Bilindiği üzere Türkiye, yem hammaddesi üretiminde ihtiyacını karşılayamıyor.

HAYVAN YEMİNE 3 MİLYAR DOLAR ÖDEDİK!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin verilerine göre geçen yıl yaklaşık 6 milyon ton yem hammaddesi ithal edildi, 3 milyar dolar ödeme yapıldı. Yem hammaddelerinin temininde dışa bağımlılık sebebiyle döviz fiyatlarındaki artış, maliyetleri doğrudan artırdı. Geçtiğimiz yıl yeme ödenen 3 milyar doların bu yıl döviz fiyatlarının yükselmesi sebebiyle daha artması bekleniyor.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Mustafa Bılıkçı, yem ve yem hammaddesinin ithalata, dolayısıyla döviz kuruna bağımlı olması sebebiyle et fiyatlarında artış yaşandığını ifade etti. Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci ise dişi hayvanların bilinçsizce kesilmesinden dolayı iç piyasada doğurgan hayvan sıkıntısı oluştuğunu, bunun da üretimi düşürerek fiyatları artırdığını söyledi. Aralık ayından itibaren kırmızı et fiyatlarında yüzde 30 ile 35 arasında artış gözleniyor.

TARIMDAN HABER