Depremlerin etkilediği 11 ildeki çiftçiler , üretim konusunda bir problem yaşamadıklarını lakin üretim hızının artması için  kredi sağlanmasını, borçların yapılandırılmasını ve 2023 yılındaki gübre ve mazot desteklerinin de en azından bir kısmının bu sene içerisinde ödenmesini istiyorlar. Ayrıca bu sene beklenen yağışların gerçekleşmemesinden ötürü  üretim sürecinde  sulama konusunda ciddi bir sıkıntı yaşayabileceklerini ifade eden çiftçiler, yeraltı barajları konusunda gereken önemlerin süratla alınması konusunda çağrıda bulunuyorlar.

kasaplık hayvan

HAYVANLARA ÇADIR ŞART

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Salih Şahan, çiftçilerin traktör başta olmak üzere malzemelerinin büyük hasar gördüğünü söyledi. Şahan, "Özellikle traktör konusunda destek bekliyoruz. Ayrıca şu an ahırı olmayan hayvanlar için çadır kurma çalışmaları hızlandırılmalı. Borçlarımız için de bir düzenleme talep ediyoruz" dedi.

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal: Makarnalık buğday üretiminde 18 yılın rekoru kırıldı! TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal: Makarnalık buğday üretiminde 18 yılın rekoru kırıldı!

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, depremden her kesim gibi çok fazla çiftçinin de etkilendiğini söyledi. Çetinkaya, "Şu an arazide faaliyet yok. Hayvan yemi koordineli olarak geliyor" dedi. Üreticilerin yakın tarihlerde ödemesi gereken borçlarının bulunduğuna işaret eden Çetinkaya, "Borçların ertelenmesi ve yeniden yapılandırılması yönünde talebimiz olacak. Yeniden bir hayat kurmak için buna ihtiyaç var. Üretimin devamlılığı için yeni kredilerin ve desteklerin de sağlanması lazım. Çiftçiler, elindeki nakitle evini yeniden kurmaya çalışacak" diye konuştu.

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Salih Şahan, “Özellikle traktör konusunda destek bekliyoruz” değerlendirmesinde bulunurken, Malatya Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç da tarımsal üretimde su sıkıntısı yaşanabileceğine dikkat çekti.

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ise bölgede nisan-mayısta mevsimlik işçi sorunu yaşanabileceğini belirtirken, Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar ise, “2023 mazot ve gübre desteğinin bu yıl verilmesini istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.