Ürününü lisanslı depoya koyan çiftçiye bazı destekler verilirken, en büyük avantaj paraya ihtiyacı olan çiftçi ürününü satmadan 9 ay vadeli faizsiz ELÜS kredisi kullanabiliyordu. Örneğin bir milyon değerinde bir ürün konulmuşsa çiftçi bunun yüzde 75’ine kadar yani 750 bin lira faizsiz kredi çekebiliyordu. 

ZİRAAT BANKASI VE TARIM KREDİ TARAFINDAN SIFIR FAİZLİ KREDİ VERİLİYORDU

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince lisanslı depolar tarafından ihraç edilen ELÜS tutarının yüzde 75’ine kadar azami 9 ay vadeli olarak faizsiz kredi verebiliyordu. Hasattan sonra paraya ihtiyacı olan çiftçi ürününü satmadan bu kredi ile ihtiyacını karşılayabiliyordu. 

Yıllardır çiftçi lisanlı depoya yönlendirilmeye çalışılırken, çiftçinin ELÜS kredisi konusunda bilinçlendiği bir dönemde faizsiz kredi imkanının dondurulması manidar bulundu. 

FAİK TOY DUYURDU

Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, ELÜS kredisinin dondurulduğunu twitter hesabından paylaşırken, bu duruma tepki gösterdi. Toy, ELÜS kredisinin çiftçi için hemen açılmasını isteyerek, şunları kaydetti: “Ürününü lisanslı depoya bırakması için yıllardır çiftçiyi yönlendirdiniz en büyük avantaj olarak da ELÜS kredisini gösterdiniz. Bu yıl ilk kez çiftçi heyecanla ürünü lisanslı depolara vermeye başladı ama bu sefer ELÜS kredisini dondurdunuz. ELÜS kredisini çiftçi için hemen açın”

faik toy-1

ELÜS KREDİSİ NEDİR?

Elektronik ürün senedi, tarımsal ürünlerin lisanslı depolara teslim edilmeleri sonrasında düzenlenen elektronik bir kayıttır. Ürün senetleri karşılığında çiftçiye Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince lisanslı depolar tarafından ihraç edilen ELÜS tutarının yüzde 75’ine kadar azami 9 ay vadeli olarak faizsiz kredi verilebiliyor. Söz konusu bu kredi kullanma hakkı geçici bir süre donduruldu. Neden dondurulduğu ile ilgili kamuoyuna bir açıklama yapılmadı.