Artan yem fiyatlarına rağmen çiğ süt fiyatlarına yıl sonuna kadar hiçbir artış yapılması öngörülmediği için, üretici iki ay daha zararına üretim yapmaya devam edecek. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında süt üreticilerinden biraz sabırlı olmalarını isteyerek, çiğ süt fiyatlarının Aralık ayında revize edileceğini belirtmişti. 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Döviz kuru yükseldikçe yem ve gübre fiyatları da sürekli artıyor. Yem ve gübre fiyatlarının yükselmesi tarımda girdi maliyetlerinin de artmasına neden oluyor. Çiğ süt fiyatları, enflasyonu yükselteceği gerekçesiyle artırılmazken, yem fiyatlarının sürekli zamlanması anaç hayvanların kesimini hızlandırıyor.  

Yem fiyatları döviz kurlarından dolayı adeta çıldırdı! Piyasada en düşük besilik yemin çuvalı 100 liraya süt yemi ise 120 liraya kadar çıktı. Biraz kaliteli yemlerin fiyatları ise besilikte 120 lira, süt yeminde ise 130 lira. Süt üreticisinin ürettiği sütün fiyatı ise bir yıldır yerinde sayıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında süt üreticilerinden biraz sabırlı olmalarını istemişti. 

Gıda Komitesi izin vermediği için Ulusal Süt Konseyi geçtiğimiz ay yaptığı toplantıda çiğ süt fiyatlarında hiçbir artış yapmamıştı. Ulusal Süt Konseyi’nin Aralık ayında tekrar toplanarak, 2021 yılı için geçerli olan çiğ süt fiyatlarını belirlemesi bekleniyor. 

TÜRKİYE’YE FATURASI AĞIR OLACAK!

Gıda Komitesi’nin ve Ulusal Süt Konseyi’nin bu kararı hayvancılığa büyük bir darbe vuracak. Türkiye, üreticinin aleyhine alınan bu kararın faturasını önümüzdeki aylarda daha iyi hissedecek. Yem maliyetleri son bir yıl içinde yüzde 60’ın üstünde artarken, süt üreticisinin ürettiği süte hiçbir şekilde artış yapılmaması, üreticinin nasıl mağdur edildiğini gözler önüne seriyor. 

BAKAN PAKDEMİRLİ ÜRETİCİDEN BİRAZ SABIRLI OLMALARINI İSTEMİŞTİ!

Süt üreticisi, yem fiyatlarına gelen zamlara artık dayanamayarak anaç hayvanlarını kestirmeye başlarken Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin üreticiden biraz sabır istemesi ise dikkat çekmişti. Bakan Pakdemirli, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda çiğ süt desteklerinin 40 kuruş olarak ödeneceğini ve bu ödemeyi de erkene aldıklarını belirterek, süt üreticisinden biraz sabırlı olmalarını istemişti. 

ÜRETİCİNİN MAĞDURİYETİ DESTEKLERLE ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILIYOR

Bütün girdi maliyetleri artarken, çiğ süt fiyatlarına bir yıl içinde hiçbir artış yapılmaması, üretime büyük bir darbe olarak değerlendirilirken, hükümet buradaki üretim aleyhine politikasının üstünü örtmek için çiğ süt destek primlerini geçici olarak artırdı. 15 kuruş olarak ödenecek olan Ekim-Kasım-Aralık ayı prim destekleri 40 kuruşa çıkarıldı. Ancak bu ödemeler 2021 yılında yapılacağı için zararına üretim yapan üreticinin yarasına merhem olmayacaktı. Gelen tepkiler üzerine 40 kuruşluk destek ödemesi Temmuz-Ağustos- Eylül aylarına erkene alındı. Ancak Ekim-Kasım-Aralık ayı destek ödemelerinin kaç liradan ve ne zaman yapılacağına dair ise hiçbir açıklama yapılmadı.