Hububatta yeni hasat dönemine sayılı günler kalırken, TMO eski Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, yeni hasat dönemine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

İTHAL BUĞDAY, ARPA, MISIR, YAĞLI TOHUM FİYATLARI İÇ PİYASADAN DAHA UCUZ!

İthal buğday, arpa, mısır, yağlı tohum fiyatlarının iç piyasadan (7-8 tl kg arası bugday, mısır ithal maliyeti desek) ucuz olduğunu dile getiren Kemaloğlu, yurtiçi depoların dolu faizlerin yüzde 60 seviyesine çıktığını bildirdi. Sektörde ürün stoklayan herkesin zarar ettiği bir dönemin yaşandığını vurgulayan Kemaloğlu, çiftçinin girdi maliyetinin ise artmaya devam ettiğini kaydetti.

DEVLETİN STOKLARI TARİHİ SEVİYEDE

“Herkes ürününü biran önce değerlendirip borçlarını ödemek isteyecek” diyen Kemaloğlu, “Rekolte beklentisi makul gibi. Bugünlere alınacak yağışlar stresi azaltacak. Devlet stokları tarihi seviyede. Satış fiyatları hasattan bugüne ürünlere göre %13-19 arası artmış. Herkes için hayırlısı” dedi.

Yaş çay alım fiyatı 15 TL'ye düşecek uyarısı! ÇAYKUR regülasyon görevini yapamıyor! Yaş çay alım fiyatı 15 TL'ye düşecek uyarısı! ÇAYKUR regülasyon görevini yapamıyor!

DEVLET YİNE TEK ALICI OLACAK! ÇİFTÇİNİN ZARARI FARK FİYATLA TELAFİ EDİLMEYE ÇALIŞILACAK

Yeni hasat döneminde devletin yine tek alıcı olduğu, çiftçinin ürününü devlete satmak zorunda kalacağı, muhtemelen açıklanacak müdahale fiyatlarının sınırlı kalacağı ve çiftçi mağduriyetinin fark fiyatla telafi edilmeye çalışılacağı bir hasat dönemi yaşanacağını dile getiren Kemaloğlu, “Tarım ve gıda sektöründe çok şey değişiyor, çiftçilik değişiyor, ekonomiler değişiyor, kırsal sosyoloji hızlı değişiyor, iklim değişiyor, ‘Değişmeyen şey değişim’ derler ya… Piyasaların fiyat istikrarı için değişimi çok iyi analiz etmek gerekir”