Son iki yıldır kuraklık yaşayan Türkiye, son 27 yılın en yüksek Mart ayı yağışları ile üreticinin yüzünü güldürdü. Mart ayı yağışlarında ortalamaya göre yüzde 56 artış oldu.

Mart ayına kadar yağışsız bir dönem geçiren ülkemiz, mart ayında gelen yağışlarla üreticiye nefes aldırdı.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından hazırlanan Fenelojik Değerlendirme raporuna göre Mart ayı yağışlarında ciddi oranda artış tesbit edildi.

Uzun yıllar mart ayı ortalamasının 6,2 mm olarak belirtilen raporda, “Bu oran 2022 yılında 75 mm ilken 2023 yılı Mart ayında 95.5 mm  olmuştur” denildi.

Bu oranlar dikkate alındığında yağışlarda normaline göre yüzde 56, geçen yıl Mart ayına göre ise yüzde 27 artış olduğu dikkat çekiyor.

Rapora göre, Türkiye genelinde son 27 yılın en yüksek seviyesine ulaşan yağışlar tüm bölgelerde normallerinin üzerinde gerçekleşti. En fazla artış ise yüzde 80 ile İç Anadolu Bölgesi’nde kaydedildi.

Türkiye genelinde yükselen yağışlara il bazında bakıldığında ise bazı illerde düşüşler olduğu da görüldü.

Yağışlarda Edirne, Muğla, Hatay, Batman, Siirt, Hakkari ve Van Gölü çevrelerinde normallerine göre yer yer yüzde 40’a varan azalmalar gözlenirken, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ, Tunceli, Antalya’nın ve Adana’nın kuzeydoğu kesimlerinde ise normallerinin 3 katını aşan yağışlar kaydedildi.

Raporda, Türkiye’de mart ayında ortalama 15.1 yağışlı gün görüldüğü belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Yağışlı gün sayıları Marmara Bölgesi’nin doğusu, Karadeniz Bölgesi, Doğu Anadolu ve İç Anadolu’nun kuzey kesimleri ile Osmaniye, Kahramanmaraş, Hakkari çevrelerinde 15-25 gün aralığında gerçekleşmiştir.

Türkiye geneli 6 aylık su yılı yağışları tüm bölgelerimizde normallerinin altında gerçekleşmiş, en fazla azalma %39 ile Marmara bölgelesinde meydana gelmiş ve bölgede son 63 yılın en düşük su yılı yağışı kaydedilmiştir.

Yağışlarda Marmara Bölgesi, Afyon, Muğla, Niğde, Hatay, Osmaniye, Mersin, Muş, Van, Ağrı ve Iğdır çevrelerinde normallerine göre %40’a varan azalmalar gözlenmiştir. Samsun ve Giresun sahil kesimi ile Adıyaman ve Elazığ çevrelerinde ise %40’a varan artışlar mevcuttur.

İl geneli yağışlarda Adıyaman, Artvin, Elazığ, Giresun, Malatya, Samsun, Şanlıurfa ve Tunceli haricinde tüm illerimiz normallerinin altında yağış almış, en fazla azalma gösteren il %56 ile Tekirdağ olmuştur. En yüksek yağış 802.6 mm ile Rize’de, en düşük yağış 99.2 mm ile Iğdır’da kaydedilmiştir. Su yılı yağışları 6 aylık dönemde Edirne, Tekirdağ, Yalova ve Bursa illerinde son 63 yılın en düşük seviyesindedir.”

Raporun detaylarına TMO’nun web sayfasından ulaşılabiliniyor.