Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) Ocak-Şubat döneminde bankalara yaklaşık 50 milyon lira faiz ödemesi yaptığı ortaya çıktı. Son yıllarda büyük bir ekonomik dar boğaza giren TİGEM, içine girdiği ekonomik krizden çıkmak için bankalardan kredi kullanmak zorunda kalmıştı. İçine girilen ekonomik dar boğazın ise kötü yönetimden kaynaklandığına dikkat çekiliyor.

Kullanılan bu kredilerden dolayı Ocak-Şubat döneminde yaklaşık 50 milyon lira faiz ödemesi yapıldı. Faiz için ödenen rakamın yüksek olması, TİGEM'in içinde bulunduğu krizi gözler önüne serdi.

ÜRETTİĞİ BUĞDAYIN YÜZDE 24.3'Ü FAİZE GİTTİ

Ocak-Şubat döneminde ödenen bu faiz ile TİGEM'in 2014 yılı buğday üretiminin yaklaşık yüzde 24,3'ü faiz ödemesine gitmiş oldu.

TİGEM verilerine göre, 2014 yılı buğday üretimi, 238 bin 429 ton olarak gerçekleşmişti. Hükümet, buğday müdahale alım fiyatını 862 TL olarak açıklamıştı. Bu durumda bir hesap yapıldığında, TİGEM'in ürettiği buğdaydan elde ettiği gelirin yaklaşık yüzde 24,3'ünün faiz ödemesinde kullanıldığı görülüyor.

Faiz ödemelerinin bununla da sınırla kalmadığı kaydediliyor. Ödeme günü gelmemiş kredilerden dolayı da önümüzdeki dönemlerde de bankalara faiz ödenmeye devam edileceği belirtiliyor.

TİGEM ARAZİSİ ARMADA'YA SATILMIŞTI

Bilindiği üzere Ankara'nın gözde alış veriş merkezlerinden olan Armada'nın yanındaki TİGEM'e ait arazi de geçtiğimiz yıllarda Armada'ya satılmıştı. Armada, buraya ek bina yapmıştı. Bu satış işleminden dolayı da TİGEM'in bütçesinin bir süre karlı göründüğü ifade ediliyor.

Bilindiği üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, uzun yıllardır TİGEM'de Genel Müdür olan Mehmet Halis Bilden'i geçtiğimiz aylarda görevden almıştı.