SADETTİN İNAN / Hububat tohumluğunda önemli bir görevi bulunan TİGEM’in, 2023 yılında üretip ve sattığı sertifikalı tohum miktarı ile ilgili bilgiler, CİMER’e verilmedi. Son yıllarda TİGEM’in çiftçinin talep ettiği tohum çeşitlerini üretememesinden dolayı kurum tohumluk pazarında ciddi bir zafiyet yaşarken, TİGEM’in 2023 yılında hububat üretiminde rekorlar kırdığı açıklanırken, çiftçiye satışı yapılan sertifikalı tohum miktarının Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nden bile saklanması dikkat çekti. 

SAYIŞTAY TİGEM'İN TOHUMLUK ÜRETİMİNDE KÖTÜ YÖNETİLDİĞİNİ RAKAMLARIYLA ORTAYA KOYMUŞTU    

Sayıştay’ın 2022 yılı TİGEM denetim raporunda, hububat tohumluğunda acı tablo gözler önüne serilmişti. Sayıştay denetçileri tarafından çiftçiler tarafından rağbet gösterilen verimli buğday tohum çeşitlerinin geliştirilmemesi nedeniyle TİGEM’in tohumluk buğday piyasasındaki pazar payının azaldığı tespit edilirken, bu durum ülkenin hububat üretiminde TİGEM gibi bir markanın liyakatsiz yöneticiler eliyle her geçen gün kan kaybettiğini gözler önüne sermişti.

Patates tarlada 5 liraya satılır mı? Aksaraylı çiftçi sosyal medyada gündem oldu! Patates tarlada 5 liraya satılır mı? Aksaraylı çiftçi sosyal medyada gündem oldu!

CİMER’DEN İKİ KERE BİLGİ TALEP EDİLMESİNE RAĞMEN TİGEM SERTİFİKALI TOHUM SATIŞ RAKAMLARIYLA İLGİLİ BİLGİYİ VERMEDİ! 

TİGEM’in, 2019 yılında toplam tohumluk buğday satışı 123.7 bin ton iken bu rakam 2019 yılından sonra hızla düşerek 2022 yılında 79.5 bin tona kadar gerilemişti.

Tohumluk satışındaki düşüşün 2023 yılında da devam edip etmediğinin görülmesi için Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’den iki kere bilgi talep edilmesine rağmen söz konusu tohumluk üretim ve satış rakamlarının bilgisi verilmedi.

TİGEM İLKİNDE BİLANÇOYU GEREKÇE GÖSTERDİ

Ocak ayında CİMER’den, TİGEM’in 2022 yılında ekip, 2023 yılında hasat ettiği tohumluk amaçlı mahsulün ne kadarını tohumluk olarak hazırladığı, ne kadarını çiftçiye sattığı ve ne kadarının kurum tarafından ekildiğine yönelik bilgi talep edilmesine rağmen TİGEM, 2023 yılı bilanço rakamlarının kesinleşmediğini gerekçe göstererek vermedi. Güzlük ekilişlerin tamamlanmasına rağmen TİGEM’in bilanço rakamlarının kesinleşmediğini gerekçe göstererek sertifikalı tohumluk satış bilgilerini vermemesi dikkat çekti.

TİGEM İKİNCİ BİLGİ TALEBİNDE DE SEKTÖR RAPORUNU BAHENE ETTİ!

Daha sonra Şubat ayında CİMER’e yapılan ikinci başvuruya TİGEM tarafından verilen cevapta, bu sefer kurum tarafından her yıl yayınlanan sektör raporu gerekçe gösterilerek yine 2023 yılına ait sertifikalı tohum satış rakamları ile ilgili bilgiler verilmedi.

TARIM BAKANI TİGEM’İN 2023 YILINI REKORLARLA KAPATTIĞINI AÇIKLAMIŞTI!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, geçtiğimiz Eylül ayında yaptığı açıklamada TİGEM’in 392 bin tonluk hububat hasadı yaptığını ve bu üretimin bütün zamanların rekoru olduğunu belirtmişti. Yine Anadolu Ajansı tarafından yapılan bir haberde de TİGEM’in 2023 yılında sertifikalı tohum üretimini 140 bin tona çıkardığı belirtilerek, bunun bir rekor üretim olduğu kaydedilmişti.

TİGEM’in 15 işletmesinde hububat üretiminde rekorlar kırarken, diğer taraftan sertifikalı tohumluk satışının hızla gerilemesi, yaşanan çelişkiyi gözler önüne sererken, üst yönetimin tohum satışında yaşanan zafiyetin ortaya çıkmaması için tohumluk satış rakamlarını CİMER’den bile gizlemesi TİGEM gibi tarihi bir kuruluşun nasıl yönetildiğini de ortaya koydu.