TMO’nun Şubat ayı hububat ve bakliyatta yağış gelişim analizi değerlendirme raporunda ülkemiz buğday ekilişinin yüzde 36’sı yapılan İç Anadolu Bölgesine yönelik değerlendirmeler dikkat çekti.  

Amasya'da ata tohumundan 40 yıl sonra kenevir üretimi! Amasya'da ata tohumundan 40 yıl sonra kenevir üretimi!

KONYA VE ESKİŞEHİR'DE HUBUBAT HASAT OLGUNLUĞUNA DAHA ERKEN ULAŞTI!

Konya ve Eskişehir’de şubat sonu itibariyle hububat, kış mevsiminin ılık geçmesinin etkisiyle, ekim tarihi ve rakıma göre değişmekle birlikte kardeşlenme ve sapa kalkma evresi arasında olup bitki, normaline göre söz konusu gelişim evrelerine daha erken ulaştığı belirtilen raporda, bu durumun hububatın hasat olgunluğuna daha erken ulaşmasına ve ilkbahar erken donlarından daha fazla etkilenmesine neden olabileceği kaydedildi.

KONYA'DA ANİ SICIKLAK DEĞİŞİKLİKLERİNE BAĞLI OLARAK ARPA YAPRAKLARINDA KLOROZ GÖRÜLDÜ!

Konya’da üst vejetatif aksam gelişimi normallerine göre 15-20 gün ileride olduğu dile getirilen değerlendirme raporunda, Konya’da arpalarda ani sıcaklık değişikliklerine bağlı olarak yapraklarda kalıcı olmayan kloroz görüldüğü dile getirildi.  

MART YAĞIŞLARI BİTKİ GELİŞİMİ İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Kloroza ilave olarak özellikle arpa ekilişinin fazla olduğu Kulu-Cihanbeyli ilçelerinde iklimin de ılıman gitmesi nedeniyle başta arpa çizgili yaprak leke hastalığı ile diğer fungal hastalıkların semptomları geçen yıllara nazaran daha erken görülmeye başlandığı belirtilen raporda, şunları kaydedildi: “Bölgede üst gübreleme işlemleri ay içerisinde başlamış ve devam etmektedir. Üst gübrelemenin yapılmadığı arazilerde üst gübreleme işlemi için yağış beklenmektedir. Dönem itibariyle bitkide fizyolojik gelişimin hızlanacağı ve kardeşlenmenin devam edeceği döneme girilmiş olduğundan yağışa en fazla ihtiyaç duyulan döneme girilmiş bu nedenle mart ayında alınacak yağış miktarı bitki gelişimini doğrudan etkileyecektir”

ÇİFTÇİYE ERKEN SULAMA KONUSUNDA ÖNEMLİ UYARI!

Konya’da bu yıl ekstrem olarak şubat ayında bazı sulanabilen tarlalarda sulama işleminin başladığının altı çizilen raporda, şu uyarılar dikkat çekti: “Bazı üreticiler şubat ayında yeterli yağışın olmaması nedeniyle üst gübre uygulamasını bu sulama işlemi ile birlikte yapmaktadır. Ancak ılıman geçen iklim koşullarına paralel olarak sulama ve gübreme işlemlerinde acele edilmesi 15-20 gün ileride olan vejetatif gelişimi daha da teşvik edeceği değerlendirilmektedir. Erken yapılan bu sulama işlemlerinin hem maliyet artışına hem de ileride gerçekleşecek ani sıcaklık değişimlerinden bitkilerin olumsuz etkilenmesine sebep olabileceği değerlendirilmektedir”

FAREDEN SONRA KÖSTEBEK POPÜLASYONUNDA DA ARTIŞ VAR!

Bölge genelinde yoğun olarak görülen fare popülasyonuna karşı üreticiler tarafından kimyasal ve mekanik mücadeleye devam edildiği kaydedilen değerlendirme raporunda, Eskişehir, Sivas ve Konya’da köstebek popülasyonunda da artış görüldüğü kaydedildi.  

Eskişehir’de şubat ayında olduğu gibi mart ayında da yetersiz yağış alınması durumunda verim kayıpları yaşanabileceğinin öngörüldüğüne dikkat çeken TMO, mevcut iklim koşullarının devam etmesi durumunda hasadın Eskişehir’de de 10-15 gün erken başlayabileceği kaydedildi.