TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 14 Ağustos 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Gübrenin Mercedes'i DAP fiyatı artmayınca organomineral gübre satışları bıçak gibi kesildi! Gübrenin Mercedes'i DAP fiyatı artmayınca organomineral gübre satışları bıçak gibi kesildi!

Milli Gazete'den Onur Şehmus Şahin'in haberine göre, borç yapılandırmalarında hukuksuzluk yaptığı iddia edilen Tarım Kredi Kooperatifleri, haksız kesinti ve yüksek faizler nedeniyle çiftçiyi iflasın eşiğine getirdi. Çiftçilere boş kâğıt imzalatılıp, zorunlu bağış dahi toplandığı iddialar arasındayken, bilgi ve evrak almaları da zorlaştırılıyor.

Yanlış tarım ve hayvancılık politikaları yüzünden adeta kan ağlayan çiftçiler, şimdi de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetiminde olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından mağdur ediliyor. Mahsullerinden kar edemeyen çiftçiler bir yandan zamlar ve vergilerle boğuşurken, diğer yandan Tarım Kredi Kooperatifleri’nin haksız kesintileri ve faizlerine karşı adeta ayakta kalabilme mücadelesi veriyor. Çiftçilerin borçlarını yapılandırırken birçok usulsüzlük yaptığı iddia edilen Tarım Kredi Kooperatifleri, üreticilerin kooperatif binalarında işlem yapmasından bile ‘bina yıpratma hakkı’ adı altından yüzde üçlük kesinti yaptığı ortaya çıktı. Hizmetler karşılığında çiftçilere boş kâğıt imzalatıp, zorunlu bağış toplayan kooperatif, tarım üreticilerinin korkulu rüyası haline geldi.

Konuyla ilgili Milli Gazete'ye konuşan çiftçi İbrahim Türkoğlu, kooperatifle ilgili yaşadığı sorunları gazetemize anlattı.

BOŞ KÂĞITLARA İMZA ATTIRIYORLAR

İzmir Tire’de uzun yıllardan beri çiftçilik yapan İbrahim Türkoğlu, 5 yıldır Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’yle çalıştığını belirterek, “Yaşadığım sıkıntılar ve diğer çiftçilerin sorunlarından dolayı Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne hiç güvenim kalmadı. Çiftçiye yardımcı olması gereken bir kurum bizi korkutuyor. Kooperatiften aldığımız yem ve gübre karşılığında boş kâğıtlara imza attırıyorlar. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nin binasına girdiğimizde bile ‘bina yıpratma hakkı’ adı altında işlemlerimizde yüzde üçlük bir kesinti oluyor. Kooperatifin yönetim kurulunun aldığı bir kararla da ‘Kooperatifin görev zararı’ adı altında miktarı belli olmayan ücretler kesiliyor. Bilgi ve evrak almamızı da zorlaştırıyorlar” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 3 OLAN FAİZ ORANI YÜZDE 30’A KADAR YÜKSELTİLEBİLİYOR

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi’nin borçları yapılandırmada da hukuksuzluklar yaptığını iddia eden İbrahim Türkoğlu, “Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından borçlarımız yapılandırılırken yüzde 3 olan faiz oranı yüzde 30’a kadar yükseltilebiliyor. Buna da faizlerin yükselmesi bahane ediliyor. Zaten doğru düzgün kar etmiyoruz. Geçtiğimiz yıl yaşanan selle beraber birçok arazim ve ekinim zarar gördü. O zaman bile borçlarımız yapılandırılırken birçok şaibeli iş döndü ama biz herhangi bir net bilgi alamadık. Kooperatif yetkilileri, bize eksik bilgi ve evrak veriyor” diye konuştu.

ARTIK ÜRETİM YAPMAYACAĞIM

İbrahim Türkoğlu,  “Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir kooperatif yönetimi yok. 23 bin TL borcum için 500 bin TL’lik arazilerimi ipotek ettiriyorum ama üstüne 2 kefil bulmam isteniyor.  Bulduğum 2 kişinin de 250 bin TL’lik borcuna kefil olmamı istiyorlar.  Borç yapılandırmaları ve kesintilerden Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nden tereddüt ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetimi altında olan bir kurumun haksız kesintileri ve çiftçiye yönelik olan zamlarından dolayı arazilerimi boş bırakıyorum. Artık üretim yapmayacağım. Artık borçlarımı ödeyip Tarım Kredi Kooperatifi’nden arazilerimi kurtarmak istiyorum sadece. Kooperatif zorunlu bağış adı altından bizi durduk yere zarara uğratıyor” diyerek sadece bölgede değil tüm Türkiye’de Tarım Kredi Kooperatifleri yüzünden çiftçilerin mağdur edildiğini belirtti.