Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, 2021 yılı tarımsal üretimi ve çiftçinin durumunu değerlendirdi. Sıcaklık artışına paralel olarak yaşanan kuraklık nedeniyle zor bir yıl geçirildiğini aktaran Köseoğlu, tarımsal dönemdeki yağışların az olması nedeniyle yüzde 60 verim kaybı yaşandığını belirtti. Köseoğlu, kuraklık ve girdi maliyetlerinde artış nedeniyle çiftçinin büyük sıkıntı çektiğini ifade etti.

SON 10 YIL TÜM ZAMANLARIN EN SICAK DÖNEMİ OLDU

Küresel ısınma ve iklim değişikliği etkilerinin ciddi ciddi hissedilmeye başlandığını belirten Zekai Köseoğlu; “İklim konusunun son dönemlerde sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada gündemin ilk sıralarında yer alması, özellikle sanayi devrimi sonrasında iklim değişikliği ve küresel ısınma her geçen yıl etkisini daha çok hissettirmeye başladı. Sanayi devriminden sonra yaklaşık 170 yılda dünyanın ortalama sıcaklığı yaklaşık 1,5 derece artmış. Son 10 yıl tüm zamanların en sıcak dönemi oldu. 2020 yılı da sıcaklık rekorlarının yaşandığı bir yıl olarak tarihe geçti. Önümüzdeki yıllarda maalesef sıcaklık artışında, yeni rekorlar bekleniyor. Kısacası, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini ciddi ciddi hissetmeye başladık.” dedi.

KURAK BİR YIL GEÇİRDİK

Sıcaklık artışına bağlı olarak kurak bir yıl geçirildiğini ifade eden Köseoğlu; “İç Anadolu bölgesinde ortalama sıcaklıklar, Eskişehir, Ankara, Kırıkkale Akşehir, Polatlı, Çiçekdağı, Kulu, Kaman çevrelerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmiş İç Anadolu Bölgesinin Şubat ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 0.1 derece iken, 2021 Şubat ayı 2.6 derece olarak gerçekleşmiştir. Sıcaklık artışına paralel olarak kurak bir yıl geçirdik ve 2021 yılı tarımsal dönemde 276 milimetre yağış aldık ve ortalama yüzde 60 bir verim kaybı yaşadık.” dedi.

MEVSİMLER BİR AY İLERİ KAYDI

Doğal afetler ve girdi maliyetleri nedeniyle çiftçinin sıkıntıya girdiğini aktaran Zekai Köseoğlu; “Son on yılda iklimsel olarak çok olumsuz yıllar geçirdik. Mevsimler bile bir ay ileriye kaydı. Mayısta yağması gereken yağmur haziranda yağmaya başladı. 23 Nisanda olması gereken don 23 Mayısta olmaya başladı. Çiftçimizin de doğa olaylarına karşı yapacağı hiç bir şey yok. Bir taraftan afetler, bir taraftan girdi maliyetlerinin artması çiftçimizi sıkıntıya sokmuştur.” dedi.

GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSELDİ

Girdi maliyetlerinin artması nedeniyle çiftçilerin gübre atamayacak duruma geldiğini belirten Köseoğlu; “2020 Ocak ayından bugüne kadar DAP gübresinde 129 ÜRE gübresinde yüzde 150 yemde yüzde 91 Mazotta yüzde 16’lık bir artış söz konusu girdilerde iyileştirme olmazsa veya desteklenmezse önümüzdeki senenin üretiminde de düşüşlere neden olacak çiftçimiz gübre atmadan ekim yapacak veya az atarak ekiliş yapacak. Doğal olarak bu da verimi etkileyecek.” dedi.

KREDİ KURUMLARI ÇİFTÇİLERİMİZİ SIKIŞTIRIYOR

Bürokrasi yönetmeliğinin hazırlanıp kredi kurumlarına gönderilememesi nedeniyle kredi kurumlarının çiftçiyi sıkıştırdığını söyleyen Köseoğlu; “04.06.2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız kuraklıktan zarar gören çiftçilerin borçlarının erteleneceğini, dönüme yüz liraya kadar destek verileceğini açıkladı. İki ay geçmesine rağmen bürokrasi yönetmeliği hazırlayıp kredi kurumlarına gönderemedi kredi kurumları çiftçilerimizi sıkıştırıyor ödeyemeyen çiftçilerin borçları cari faize geçiyor.” dedi.

ÇİFTÇİMİZİ RAHATLATACAK UYGULAMALAR YAPILMALI

2008 yılında ülke genelinde 232 bin 950 çiftçinin tarımı bıraktığını belirten Köseoğlu, çiftçiyi rahatlatacak uygulamarın bir an önce devreye konulması gerektiğini ifade etti. Köseoğlu; “2007 yılı tarımsal dönemde 268 milimetre yağış aldık. Kurak bir dönem geçirdik. 2008 yılında ülkemizde çiftçilik yapan 232 bin 950 çiftçi tarımı bıraktı. Geçmişte yaşadığımız bu olumsuzlukları yaşamamak için çiftçimizi rahatlatacak uygulamaların bir an önce devreye konulması gerekmektedir.” dedi. Orman yangınları hakkında da konuşan Köseoğlu; “Ülkemizde yaşanan orman yangınlarında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum.” dedi.

KAYNAK: Polatlı Postası