TARIMDAN HABER ÖZEL / Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, piyasada fırsatçılık yaparak çiftçinin elindeki buğday ve arpayı düşük fiyattan almaya çalışan tüccar ve sanayicinin önüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığına dikkat çeken bir öneride bulundu.

TMO'NUN İNDİRİMLİ BUĞDAY VE ARPA SATIŞI SADECE ÇİFTÇİDEN TMO FİYATINA ÜRÜN ALAN SANAYİCİYE YAPILMALI!

Toy, TMO’nun yapacağı indirimli buğday ve arpa satışının sadece çiftçiden TMO fiyatında ürün alan sanayici ve tüccara yapılacağının açıklanması durumunda, piyasadaki fiyatların TMO alım fiyatlarına çıkacağını ve çiftçinin yaşadığı mağduriyetin önüne geçileceğini belirtti.

Faik Toy, twitter hesabından bir paylaşım yaparak Tarım ve Orman Bakanlığı ile TMO’ya piyasadaki fırsatçıların önüne geçilmesi için bir öneride bulundu.

TMO eski Genel Müdürü Kemaloğlu'ndan 2024 yılı hasat dönemine yönelik değerlendirme! TMO eski Genel Müdürü Kemaloğlu'ndan 2024 yılı hasat dönemine yönelik değerlendirme!

ÇİFTÇİ ÇOK MAĞDUR DURUMDA! SANAYİCİ ÇİFTÇİNİN MAĞDURİYETİ ÜZERİNDEN FIRSATÇILIK YAPIYOR!

Çiftçinin çok mağdur durumda olduğunu, yetiştirdiği buğday, arpa ve mercimeği satamadığını dile getiren Toy, piyasadaki tek alıcının TMO ve TMO’nun da tek alıcı olmasından dolayı randevu sisteminde büyük sıkıntılar yaşandığına dikkat çekerek, “Maalesef sektör sanayicisi bu durumu fırsat olarak görüyor, çiftçinin ürününü yok pahasına almaya çalışıyor” dedi.

ÇİFTÇİNİN BORCU VAR, KREDİ SİCİLİ BOZULMAMASI İÇİN ÜRÜNÜNÜ DÜŞÜK FİYATTAN SATMAK ZORUNDA KALIYOR!

Birçok çiftçinin banka borcu bulunduğunu, vadesi gelen borç sahiplerinin kredi sicili bozulmasın diye ürününü piyasaya çok düşük fiyatla satmak zorunda kaldığına vurgu yapan Toy, “Bu fırsatçılığın önüne geçmek ve çiftçiyi mağduriyetten kurtarmak için TMO ve Tarım Bakanlığına önerim var” dedi.

ÇİFTÇİDEN DÜŞÜK FİYATTAN ÜRÜN ALAN SANAYİCİYE İNDİRİMLİ BUĞDAY VE ARPA SATIŞI YAPILMAMALI!

Toy, şunları kaydetti: “İndirimli buğday ve arpa satışının sadece çiftçiden TMO alım fiyatına denk fiyatla ürün alan fabrikalara çiftçiden aldıkları tonaja göre yapılacağını, çiftçiden düşük fiyatla ürün alan fabrikalara ise indirimli ürün satılmayacağını açıklasın, bu açıklama yapılırsa serbest piyasa fiyatları TMO alım fiyatına çıkmış olur, bu yetmezse ithalat gümrük vergileri iki katına çıkarılsın”  

BU OYUN BOZULMADAN ÇİFTÇİNİN MAĞDURİYETİNİN ÖNÜNE GEÇİLEMEZ!

Fırsatçılığın tek sebebinin ‘nasıl olsa TMO bize indirimli buğday ve arpa verecek’ diye pusuya yatan sanayici olduğunu ifade eden Toy, “bu oyun bozulmadan çiftçi mağduriyetten kurtulmaz” uyarısında bulundu.

TMO KIRMIZI MERCİMEK ALIM FİYATINI DA ACİLEN AÇIKLAMALI! ÇİFTÇİ 2021 ARALIK FİYATINA MERCİMEĞİNİ SATIYOR!

Diğer yandan TMO’nun kırmızı mercimek alım fiyatını açıklamamasından dolayı da büyük bir sıkıntı yaşandığına vurgu yapan Toy, kırmızı mercimek alım fiyatının acilen açıklanmasını istedi. Kırmızı mercimek alım fiyatının açıklanmamasından dolayı çiftçinin kırmızı mercimeği 2021 Aralık ayında sattığı fiyatın bile altındaki fiyatla satmaya mecbur kaldığını belirten Toy, “TMO mercimek alım fiyatını acil bir şekilde açıklamalı, çiftçiyi fırsatçılardan kurtarmalıdır, yetmezse mercimek ithalatına kısıtlama getirmelidir” dedi.

faik toy-15