ÖZEL HABER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in de el attığı et ve ekmek zamları TBMM Plan ve Bütçe'de de masaya yatırıldı. Komisyonun üyesi olmamasına rağmen tarımdaki sorunları anlatmak için toplantıya katılan Karakaya, etle ilgili “Bakanlığını bakın buradaki İnternet sitesindeki tablolardan baktığımızda 2002 yılında dana eti ortalama 6,88 kuruş, Şubat 2015'teki rakam yine Bakanlık verileri 32,70 kuruş. TÜFE endeksine aldığımızda, Tüketici Fiyatları Endeksi'ne göre –bunu farklı endekslere göre de yapabiliriz çok değişmiyor aslında sonuç- bakın, 2013'ün başından aldım, endeks 2,70, hadi 3 diyelim bu endekse 2002-2015 arasını. O zaman dana eti kuşbaşının fiyatı Tüketici Fiyatları Endeksi'ne göre artmış olsaydı enflasyon oranında çünkü gelirleri hep enflasyon oranında artırıyoruz, 20 lira civarında olması gerekirdi" değerlendirmesinde bulundu.

EKMEK FİYATLARI

2002 yılında ekmeğin kilogramı 1 TL olduğunun altını çizen Karakaya, şu tespitte bulundu: “Buğdayın yine 2002 yılında realize olmuş ortalama fiyatı 31 kuruş ve o dönem, ekmek fiyatıyla bakacak olursak 1 kilogram buğdaya üretici 310 gram ekmek alabiliyordu. Bugün ekmeğin fiyatı 4 TL, Fırıncılar Odası Başkanının açıklaması var, “2016 yılının ilk yarısında 5 lirayı geçmeyecek." şeklinde; 4 lira olarak aldığımızda 1 kilogram buğdayla 144 gram ekmek alabiliyoruz.

Yani bu şu anlama da geliyor: Bugünkü buğday fiyatlarıyla bir mukayese yapacak olursak yani o günkü satın alma gücü itibarıyla ekmekle bir ölçüm yaparak, buğday fiyatlarının bugün itibarıyla 1,44 lira olması lazım, 1,44 rakamı, 1,44 TL. Oysa 2015 yılında yine ortalama gerçekleşen buğday fiyatı 85 kuruş. Eğer 5 lira olacaksa ekmek, buradan baktığımızda... Bunu şunun için diyorum Sayın Bakanım: Hasada iki buçuk ay kaldı, üç ay kaldı, turfanda hasat başlayacak, yarın önünüze bir şeyler gelecek, denecek ki buğdaya fiyat verilirken “Hayır, ekmek fiyatları artar, Sayın Bakan, onun için, buğdayın fiyatını çok fazla artırmayın." Oysa bu yapı hakikaten ülkede buğday üreticisini, çiftçileri tarlalarını ekemez hâle getirdi, girdi maliyetlerinden bahsedildi"