ÖZEL HABER

Uzmanlar uyarıyor: incirde hasat sonuna kadar devam edecek olan mücadeleye erken başlanılmalı.

Türkiye'de incir üretiminin yüzde 85'ini Büyük ve Küçük Menderes Ovaları ile Aydın ve İzmir çevresi karşılıyor. Egeli çiftçilerle birlikte Marmara, Akdeniz ve yer yer de Karadeniz bölgesinde de yetişen incir için uzmanlar üreticileri uyardı.

Ekşilik böceği ile mücadelenin bugünlerde başlaması gerektiğini belirten uzmanlar, hasat sonuna kadarda mücadelenin devam etmesine vurgu yaptılar.

Kuru incir ihracatımızın önündeki en önemli sorunlardan birini AFLATOKSİN oluşturuyor. Aflatoksinin yayılmasındaki en önemli etken ise ekşilik böcekleri oluyor.

Bu böcekler Kışı depoda meyvelerle veya bahçede çürümüş meyve artıkları içerisinde geçiriyor. Mart ayı ile birlikte hava sıcaklığının artmasına bağlı olarak hareketleniyorlar. Nisan başından itibarende etkili olmaya başlıyorlar.

Böcekler, bahçe ve depolardaki incirlerde yaptığı doğrudan zararının yanı sıra Aflatoksini oluşturan mantarların meyveden meyveye taşınmasında vektörlük yaparak yayılmasını sağlamasını sağlıyor. Özellikle karanlık odalarda tespit edilemeyen iç aflatoksinin oluşumuna neden oluyor.

Tarımdan Haber'e değerlendirmelerde bulunan Ziraat Mühendisi A. Bakırcı Aflatoksin kontaminasyonu hastalığının tüm hasat boyu devam ettiğini belirterek şunları kaydetti: “Bu hastalık incirde çok önemli kayıplara neden oluyor. Öncelikle kaliteyi düşürüyor, verimi etkiliyor. Mücadelesinde kullanılan iki yöntemi var. Birincisi çekici yem ile tuzaklar kurmak. İkincisi ise bakanlık onaylı ilaçları kullanmak. Birinci yöntemde çalışmalar erken başlamalı. Yani Nisan ayının başından itibaren tuzaklar kurulmalı ve hasat sonuna kadar devam etmeli. İlaçlı yöntem de ise Haziran ayında ilaçlar kullanılabilir"