TARSİM, Güvenli Ortak Kaza Sigortası ve Elementer Branşlarda 16 Bölge Birliği ve kooperatiflerin 2015 yılı poliçe ve prim üretimlerini incelendiği, 2016 yılı hedeflerinin masaya yatırıldığı toplantıda, Bölge Birliği Sigortacılık Sorumluları ile kooperatif temsilcilerinin soru ve sorunları konuşuldu. Toplantının sonunda Tarım Sigortaları, Güvenli Ortak Kaza Sigortaları, Trafik-Kasko ve Zorunlu Deprem Sigortası branşlarında başarılı olan Bölge Birlikleri ve Kooperatiflere ödül ve plaketleri verildi.

Toplantıda konuşan Genel Müdür Güvendi, “Tarım sektörünün önemli bir yere sahip olduğu Türkiye'de, sektörün ve tarımsal üreticilerin, üretim periyodunda ve hasat sonrasında, karşılaşabilecekleri risklere karşı korunmaları büyük önem arz etmektedir. Dünyada son yıllarda daha fazla hissedilen küresel ısınma ve sera etkisi sonucu meteorolojik karakterli doğal afetlerin sayı ve şiddetlerinde önemli artışlar olduğu gözlenmektedir.

Dünyada ve AB ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de kuraklık, don, sel, dolu, fırtına gibi meteorolojik karakterli doğal afetler çiftçilerimize önemli ölçüde zarar vermektedir. Birbirinden farklı ekolojik koşullarda çok çeşitli tarım ürünlerini yetiştirme potansiyeline sahip olan Türkiye'de doğal risklerin etkileri aynı anda ve değişik yörelerde son derece olumsuz sonuçlar vermektedir. Tarım Kredi olarak çiftçilerimizin riskler, bunların yönetimi ve sigorta konularında bilgilendirilmelerinin yanı sıra; teknik ve kültürel önlemlerin alınması yönünde faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Son yıllardaki veriler ışığında, çiftçilerimizde sigorta bilincinin oluştuğunu görüyoruz. Tarım Kredi olarak 1800'ü aşkın noktada ortaklarımıza sigorta yapıyoruz ve mutlak suretle sigorta yaptırmalarını tavsiye ediyoruz." İfadelerini kullandı.

“Yılsonunda 425 Milyon TL toplam prim üretimine ulaşmayı hedefliyoruz"

Tarım Kredi'nin sigortacılık faaliyetleri hakkında bilgiler veren Güvendi, “Tarım Kredi olarak geride bıraktığımız 2015 yılı kurumumuz sigortacılık faaliyetleri açısından yoğun, ancak sonuçları bakımından güzel bir yılı geride bıraktık. 2016 yılının da benzer biçimde, hatta daha yoğun bir şekilde geçmesini bekliyoruz. Bu açıdan öncelikle 2015 yılını teşkilatımız açısından değerlendirmemiz ve eksik yönlerimizi tespit ederek gerekli tedbirleri almamız büyük önem arz etmektedir. Tarım Sigortalarının son altı yıllık seyri incelendiğinde, 2009 yılında 24 milyon 277 bin TL sigorta prim üretimi gerçekleşirken 2015 yılsonu itibariyle tarım sigortası üretimlerimiz on kat artarak 242 milyon 495 bin TL tutarında poliçe üretimi gerçekleştirilmiştir. Poliçe adedi olarak sektör incelemesi yapıldığında, tüm sektör 1 milyon 375 bin 390 adet poliçe üretmiştir. Bu poliçe üretiminin 621 bin adedi Tarım Kredi tarafından yapılmış olup sektörden aldığımız pay yüzde 45 olarak gerçekleşmiştir. Tarım sigortalarında poliçelerin yüzde 50'sini üretmek ve 310 milyon TL prim üretimine hep birlikte ulaşacağız. Diğer branşlarla birlikte toplam prim üretimi hedefimiz ise 425 Milyon TL'dir." açıklamalarında bulundu.

“Ortaklarımızın hayatına dokunacak işler yapmalıyız"

Sigortacılığın Tarım Kredi için çok büyük önem arz ettiğini hatırlatan Genel Müdür Güvendi, “Sigortacılık, faiz dışı gelir kalemlerimiz arasında etkin bir iş kolumuz. Ayrıca çapraz satışa ve köprü satışa çok müsait bir sektör. Burada gidebileceğimiz çok yolumuz var. Özellikle tarım sigortaları gibi sigortalılık oranının % 14 olduğu bir sektörde kat edeceğimiz çok yol var. Rekabet edecek çok büyük bir pazar, bu pazarda daha etkin olmaya, daha aktif olmaya, daha sonuç alıcı olmaya ihtiyacımız var. Her zaman söylediğimiz gibi ortaklarımızın hayatına dokunacak işler yapmalıyız. Onları yaptıkları işten gelir elde edebilen, sürdürülebilir bir ekonomik refaha kavuşmasına vesile olacak bir görev ifa etmemiz lazım. Bu konuda çok olumlu adımlar attık ve her geçen gün bu hedefimize daha fazla yaklaşıyoruz." diyerek sözlerini sona erdirdi.

Groupama Genel Müdürü Ramazan Ülger ise, “Tarım Kredi'nin en önemli dağıtım kanallarından biri olduğunu, TK acentelerinin eğitim çalışmalarına çok önem verdiklerini, acentelere yönelik proje çalışmaları yaptıklarını ve Sigortacılık Müdürlüğü ile koordineli bir biçimde hareket ettiklerini ifade etti. Tarım Kredi'nin 2015 yılı sonuçlarının kendilerini de memnun ettiğini belirterek, daha iyi sonuçlar almak ve istikrarlı bir biçimde büyümek için çalışmalar yaptıklarını, 2016 yılının daha rekabetçi bir yıl olacağını, ancak bu yılda istikrarlı bir biçimde büyüyeceklerine inandığını söyledi. Ülger, krize dönüşen trafik sigortaları hakkında da bilgi vererek, sorunun sigortacılık sektörünün sorunu olmaktan çıkarak ülke sorunu haline geldiğini, bu krizden dağıtım kanalı olan TK'nin de etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu ve çözüm arayışlarının sürdürüldüğünü dile getirdi.

Konuşmaların ardından Tarım Sigortaları, Güvenli Ortak Kaza Sigortaları, Trafik-Kasko ve Zorunlu Deprem Sigortası branşlarında başarılı olan Bölge Birlikleri ve Kooperatiflere ödül ve plaketleri verildi.

Başarılı olan kooperatif ve bölge birlikleri temsilcilerine plaket ve ödülleri Genel Müdür İrfan Güvendi, Groupama Genel Müdürü Ramazan Ülger, Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin Gülhan, Groupama Genel Müdür Yardımcısı Hakan Muştu tarafından takdim edildi.

Toplantıya Samsun Bölge Müdürü Abidin Cüneyt Erdoğan, İzmir Bölge Müdürü Mehmet Tevfik Ongun, Kayseri Bölge Müdürü Fatih Özdemir, Sigortacılık ve Risk Yönetimi Müdürü Yahya Altınkaya, Sigortacılık Müdürlüğü yetkilileri ve ödül almaya hak kazanan kooperatiflerin temsilcileri katıldı.