Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, beraber çalışacağı kadroyu belirlemek için çalışırken bir taraftan da Bakan Yardımcılarının atanması bekleniyor. Pakdemirli'nin çalışacağı kadroyu belirlemek için geçtiğimiz hafta ekibiyle birlikte uzun bir toplantı yaptığı kaydediliyor. Bu toplantıda önemli bir mesafe kat edildiği belirtilirken, kadronun açıklanması için Bakan Yardımcılarının atanması bekleniyor.

Bakan Yardımcılığı içinde birçok bürokratın ismi geçerken, son günlerde Tarım Kredi Kooperatiflerinin görevden alınan eski Genel Müdürünün ismi de sürpriz bir şekilde kulislerde konuşulmaya başlandı. Karayama'nın Bakan Yardımcılığı olmazsa Genel Müdürlük için kulis yaptığı kaydediliyor.

TEMİNATSIZ ÖDENEN 3 MİLYON EURO AVANS İLE İLGİLİ BİR ARAŞTIRMA YAPILMADI!

Ancak Bakan Yardımcılığı için Ayhan Karayama'nın isminin de konuşulmaya başlanması, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü iken hiç bir araştırma yapılmayan skandal 3 milyon Euro avans ödemesini yeniden gündeme getirdi.

AVANS ÖDENDİKTEN SONRA İKİ ŞİRKET KURULDU!

Bilindiği üzere Tarım Kredi Kooperatiflerine bağlı Tareks Hayvancılık tarafından 15 Temmuz darbe girişiminden 3 gün sonra 18 Temmuz'da 'hayvan alımı sözleşmesi' gereği Macaristan'daki bir firmaya hiçbir teminat alınmadan, kurum mevzuatlarına aykırı bir şekilde 3 milyon Euro para gönderilmişti. Ancak avans gönderilen firma hayvan alımı ile ilgili teminatlarının (4 ay) hiçbirini yerine getirmezken, bu firmayla bağlantılı kişilerin avans gönderildikten hemen sonra iki ayrı firma kurarak Romanya'dan Et ve Süt Kurumu üzerinden besilik hayvan ithalatına başladıkları ortaya çıkmıştı.

Mısır fiyatı yükseldi, buğday ve arpa fiyatı yatay seyretti! Güncel hububat fiyatları... Mısır fiyatı yükseldi, buğday ve arpa fiyatı yatay seyretti! Güncel hububat fiyatları...

Bu durum Tareks Hayvancılık A.Ş tarafından damızlık hayvan alımı karşılığında gönderilen 3 milyon Euro avansın diğer iki firma tarafından Et ve Süt Kurumu'na yapılan besilik hayvan ithalatında 'sermaye mi yapıldı' iddialarını gündeme getirmişti.

Yine bu iki firmanın Romanya'dan besilik hayvan ithalatı yasağının kalktığı tarihin hemen öncesinde kurulması da dikkat çekmişti.

3 MİLYON EURO AVANSI DA BU İKİ FİRMA ÖDEDİ!

3 milyon Euro avans skandalında, avansı ödeyen firmalar da dikkat çekmişti. 3 milyon Euro avans, gönderilen firma değil, sonradan kurulan bu iki firma tarafından ödemişti. Bu iki firmadan birisi gönderilen avansın karşılığı olarak Macaristan'daki firma adına Et ve Süt Kurumu üzerinden Tarım Kredi Kooperatiflerine 4 ay sonra temlik vererek, avansın bir bölümünü taksitler halinde ödemeye başladı. Ancak avansın geri kalan (yaklaşık 1.7 milyon Euro'sunu) ödemesini skandalın konuşulmaya başlanması üzerine temlik veren firma değil diğer firma yaptı.

TAREKS HAYVANCILIĞA SIKINTILI HAYVANLARI DA BU FİRMALAR GETİRDİ!

Yine o dönemde Tarım Kredi Kooperatifleri'nin iştiraki olan Tareks Hayvancılık A.Ş'nin, Et ve Süt Kurumu üzerinden Romanya'dan ithal ettiği sıkıntılı 5 bin besilik hayvanın da yine bu firmalar aracılığıyla yapılması dikkat çekmişti. Hayvanların kalitesiyle ilgili ciddi iddialar gündeme gelirken, Tarım Kredi Kooperatifleri bu iddialar üzerine yaptığı açıklamada 5 bin hayvandan 80 tanesinin öldüğünü, 569 tanesinin de kesildiğini belirtmişti.

SKANDAL İDDİALAR ARAŞTIRILACAĞI YERDE HABERLER MAHKEME KARARI İLE YAYINDAN KALDIRILDI!

3 milyon Euro'nun teminatsız bir şekilde gönderilen firma ile hemen sonrasında kurulan firmalar arasındaki bağlantılar araştırılacağı yerde, konuyla ilgili gündeme gelen haberler mahkeme kararları ile yayından kaldırılarak, skandal iddialarla ilgili hiçbir araştırma yapılmadı. Karayama döneminde Türkiye'nin önemli bir çiftçi kuruluşunda gündeme gelen skandal iddialarla ilgili bir araştırmanın yapılmaması dikkat çekmişti. Fahrettin Poyraz döneminde de bu iddialarla ilgili olarak nasıl bir araştırmanın yapıldığı ise bilinmiyor.