Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın market zincirlerinde et satışı uygulaması ve üreticilerin yerli hayvanlarının satın alınması konularındaki açıklamaları kafaları karıştırdı. Yeni olmayan bu uygulama üreticinin sorununa bir çözüm olmayacağı gibi ülkenin et ithalatına bağımlılığını daha da artıracak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, et fiyatları ile ilgili yaptığı açıklama ile kıyma etin kilosunu 29 lira, kuşbası etin kilosunu 31 liradan satmayı taahhüt eden ve Türkiye'nin bütün illerinde satış noktası bulunan zincir marketlere Et ve Süt Kurumu tarafından dana karkas et satışının yapılacağını belirtti. Fakıbaba, üreticinin korunması için de besicilerin yerli hayvanlarının Et ve Süt Kurumu'nda kesilmesi kaydıyla kilosunun 25 liradan satın alacağını duyurdu.

BAKANIN AÇIKLAMALARI NE ANLAM İFADE EDİYOR?

Bakan Fakıbaba'nın marketlerde ucuz ve uygun fiyata et satışı ile üreticiden alınacak yerli hayvanlarla ilgili kararı ne anlam ifade ediyor? Bu karar, ilk planda hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumaya yönelik bir çalışma gibi görülebilir. Ancak detaylara inildiğinde durumun böyle olmadığı görülecektir.

GÜNÜ KURTARMAK HEDEFLENİYOR!

Şöyle ki; öncelikle bu karar hayvancılık ve et fiyatlarında yaşanan sorunlara bir çözüm getirmeyeceği gibi palyatif bir tedbir olarak görülüyor. Bundan dolayı üreticiyi ve tüketiciyi korumaya yönelik açıklanan bu karar da öncekiler gibi 'ithalata' hizmet edecek.

ÜRETİCİ MAĞDUR OLDU

Mevcut durumda Et ve Süt Kurumu, Ramazan ayından buyana ithal ettiği kasaplık hayvanları kestirip anlaştığı marketlere karkas eti 23 liradan veriyordu. Marketler de kıymayı 33 liradan, kuşbaşını da 36 liradan satmayı taahhüt etmişti. Ancak bu uygulama bazı suiistimalleri beraberinde getirirken, üreticiyi ciddi anlamda mağdur etti.

ZATEN UYGULANAN BİR SİSTEM

Bakan Fakıbaba'nın marketlere yönelik açıkladığı son kararının bu uygulamadan farklı bir yönü bulunmuyor. Bu durum, üzerinde günlerdir çalışılarak açıklandığı belirtilse de aslında 'üreticiye ve tüketiciye' umut olarak açıklanan bu kararın bir önceki uygulamanın devamı olduğunu gösteriyor.

SADECE FİYATLAR AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE EDİLDİ

Son kararda tek fark fiyatlar biraz daha aşağıya çekilmiş durumda. Et ve Süt Kurumu, marketlere karkas eti 23 liradan değil 20 liradan verecek. Bunun karşılığında da taahhütte bulunan marketlerde kıyma 33 liradan değil 29 liradan, kuşbaşı eti de 36 liradan değil 31 liradan satılacak. Yani marketlerle yapılacak anlaşmada sadece fiyatlar aşağı yönlü revize edilmiş oldu.

ÜRETİCİNİN RİSKİNİ ARTIRACAK

Fakat bu durum, üreticinin riskini daha da artıracak. Çünkü marketlere karkas et 23 liradan verildiği için üretici hayvanlarını kestiremezken, fiyatların 3 lira daha aşağıya çekilmesi yerli üretimi daha riskli hale getirecek.

25 LİRA KESİM KARARI NASIL UYGULANACAK?

Diğer yandan üreticiyi korumaya yönelik alınan kararın da sahada sağlıklı bir şekilde uygulanma imkanı bulunmuyor. Et ve Süt Kurumu, üreticiyi korumak için yerli hayvanları 25 liradan alacak. Ancak Et ve Süt Kurumu'nun sadece 12 yerde kombinasının bulunması, isteyen her üreticinin hayvanlarını Et ve Süt Kurumu'na kestiremeyeceğini gösteriyor.