Kayısı hakkındaki rekolte, kalite ve ekonomik katkı değerlerini açıklayan Malat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün konu hakkında yaptığı açıklama şu şekilde:

“İlimiz ekonomisinde önemli bir paya sahip olan kayısının yıllık üretimi (rekoltesi) başta üreticilerimiz olmak üzere, ihracatçılarımız, kayısı üretiminde çalışan İlimiz tarım işçileri, çevre illerden gelerek ilimizde çalışan tarım işçileri ve Malatya ekonomisine dolaylı katkısı nedeniyle de Malatya halkının tamamını ilgilendirmektedir. Kayısı ile ilgili olarak bu yıl rekolte çalışmaları İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası temsilcilerinden oluşmaktadır.

İlimiz genelinde toplam 7.626.832 adet meyve veren yaşta kayısı ağacı mevcuttur. Bu yıl yukarıda özetlenen nedenlerle 401.363 ton yaş kayısı elde edileceği tahmin edilmektedir. Bu yıl başta kalite nedeni ile geçmiş yıllardan bir miktar fazla 65.987 ton kayısı sofralık ve meyve suyu olarak değerlendirileceği, 335.376 ton kayısı ise kurutmalığa ayrılarak toplam 80.818 ton kuru kayısı elde dileceği tahmin edilmektedir. Elde edilecek kuru kayısının yaklaşık %30 (24.000 ton) düşük kalite, %70'i (56.818 ton) ise yüksek kaliteli kayısı olacağı tahmin edilmektedir.

İlçeler bazında değerlendirme yapıldığında en fazla üretimin sırasıyla Battalgazi, Akçadağ, Darende, Yeşilyurt, Yazıhan, Doğanşehir, Hekimhan, Pütürge, Doğanyol, Kuluncak, Kale, Arguvan ve Arapgir İlçelerinde gerçekleşeceği tahmin edilmiştir."

TARIMDANHABER