Cumhuriyetimizin kurulduğu ilk yıllarda kalkınmanın gerçekleşebilmesi için atılan ilk adımın İzmir İktisat Kongresi'nin düzenlenmesi olduğunu söyleyen SOYER, “Atatürk, kalkınmanın ekonomik reformlarla gerçekleşeceğini ve ekonominin düzelmesi için tarımın lokomotif olacağını gördü. Ülkemizde modern tarımın gelişmesi için, köylüye toprak verdi, tarıma dayalı sanayiyi geliştirdi, devlet eliyle üretimi teşvik etti ve en önemlisi “Kooperatifleri” kurdu. Kooperatiflerle beraber kendine güveni gelen ve tarımı öğrenen üretici de, genç cumhuriyetin kuruluş yıllarında tarımsal üretimi arttırdı. Yapılan I ve II. Beş Yıllık Kalkınma Planlarında, Osmanlı Devleti'nden kalan borçlara rağmen, halkın refahının yükselterek %10' a yakın büyüme oranını yakalamıştır” dedi.

1935 yılında Atatürk'ün öncülüğü ile çıkarılan tarım satış ve tarım kredi kooperatifleri yasalarıyla birlikte tarım kooperatiflerinin ekonomide önemli bir yere sahip olduğunu belirten SOYER, “Atatürk kalkınmanın temeline kooperatifleri koymuştur, üreticinin ürünlerinin daha karlı pazarlayabilmesi için kooperatifleri tarımsal üretimin merkezine koymuştur. Bunun en güzel örnekleri Ege Bölgemizde kurulmuş olan TARİŞ başta olmak üzere ülkenin dört bir tarafında kurulan şeker pancarı kooperatifleridir.

Kalkınmanın tarımsal üretimle birlikte sanayileşmeyle gerçekleşebileceğinin ta o zamandan görmüştü Ulu Önder Atatürk. Sadece üretim ve sanayileşme için değil, tarımın finansmanı adına da Tarım Kredi Kooperatiflerini kurmuş ve üreticilerin bir araya gelerek girdi ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ve bugüne kadar yaşayan bir kuruluşu ortaya koymuştur” diye Atatürk'ün kooperatiflere verdiği önemi vurguladı.

“Ülkemizin kurucusu, Cumhuriyetin Mimarı Mustafa Kemal ATATÜRK, “Milli ekonominin temeli ziraattır” diyerek tarımın günümüzde anlaşıldığı üzere ne kadar önemli olduğunu o günlerden görebilmiştir. “Memleketimizin kurtuluş çarelerinden biri de kooperatifleşmektir” diyerek tarımsal kalkınmanın yol ve yöntemi “Kooperatifçilik” olarak belirlemiştir” diyen KÖY-KOOP Genel Başkanı Neptün SOYER, “KÖY-KOOP ülkemizde tarım sektörünün önemli aktörlerinden biridir.

Yarım asırdan beri Türkiye'nin dört bir tarafında örgütlenen yapısıyla, üreticilerin ürünlerinin daha iyi değerlendirilmesi, daha fazla kazanç elde edilmesi ve sorunların her an dile getirilmesi gibi en önemli görevleri üstlenmiştir. Bugün krizin yaşandığı ülkemizde, tarımsal ürünlerin pazarlamasının daha iyi yapılabilmesi ve ülkemizde tarım sektöründe kalkınmanın gerçekleşmesi için çalışmayı sürdüreceğiz. Geçmişte olduğu gibi bugün de krizin atlatılabilmesi için Kooperatifçilik en önemli çözümdür. İmkan verilirse Kooperatifler, bu krizin daha az hasar ile atlatılmasında rol oynayacaktır. Biz, bu yolda emin adımlarda ilerlemeye, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda üreticimize hizmet etmeye devam edeceğiz.

Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyor, tüm üreticilerimizin ve vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum.

TARIMDANHABER