TARIMDAN HABER ÖZEL / Özellikle son iki hafta içinde karkas kesim fiyatlarında yaşanan sert yükseliş, piyasada ciddi tedirginlik oluşturmuştu. Ancak kesim fiyatlarının biranda 270 liraya kadar çıkması, Ocak sonunda kesime gidecek ithal besilik sığırların erkenden kesime gitmesine neden olurken, bu kesimler de piyasanın ateşini bir nebze olsun düşürdü.

UKON HAFTALIK DANA VE KUZU KESİM FİYATLARINI YAYINLADI!

Kesim fiyatları (dana-kuzu) bu hafta ne kadar oldu? Karkas kesim fiyatı yüzde 4,3 birden düştü! Kesim fiyatları (dana-kuzu) bu hafta ne kadar oldu? Karkas kesim fiyatı yüzde 4,3 birden düştü!

Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) dün, kombinalar ve kesimhanelerden alınan haftalık dana ve kuzu yağsız kesim fiyatlarını yayınladı. 21 Aralık kesim fiyatlarına göre, dana ve kuzu yağsız kesim fiyatları geçtiğimiz haftaya göre düştü. Dana yağsız kesim fiyatı 269,18 liradan 260,51 liraya, kuzu yağsız kesim fiyatı da 278,35 liradan 273,07 liraya düştü. Buna göre geçtiğimiz haftaya göre dana yağsız kesim ortalama 8,6 lira, kuzu yağsız kesim de 5,2 lira düşmüş oldu.  

KESİM FİYATLARI NEDEN DÜŞTÜ?

Karkas kesim fiyatları özellikle son 2 hafta içinde sert bir yükseliş yapmıştı. Haftalık olarak 20 ile 25 lira birden yükselmişti. Kesim fiyatlarının bu sert yükselişinde Et ve Süt Kurumu’nun yılsonuna gelinmesinden dolayı canlı hayvan ve karkas et ithalatına ara vermesi büyük bir etken olmuştu. Kesim fiyatları iki hafta için 45 ile 50 lira yükselmişti.

BESİCİ KESİM FİYATLARI YÜKSELDİĞİ İÇİN OCAK SONUNDA KESTİRECEĞİ İTHAL SIĞIRINI ERKENDEN KESİME GÖNDERDİ!

Kesim fiyatlarının bu sert yükselişi Ocak sonu itibariyle kesimliğe gitmesi gereken ithal besilik sığırların erkenden kesilmesini gündeme getirdi. Özellikle yağlı kesim fiyatlarının 250 liraya kadar çıkması, bu yıl Güney Amerika’dan ithal edilen ancak Ocak sonunda kesimliğe gitmesi gereken Angusları besiciler bekletmek yerine erkenden kestirmeyi tercih etti. Kesimliğe giden hayvan arzının biranda yükselmesi, piyasanın ateşini düşürerek, fiyatların düşmesine neden oldu.

ET PİYASASINDA NELER BEKLENİYOR?

Tarım ve Orman Bakanlığının 2024 besilik sığır ithalatına yönelik kararı henüz açıklanmazken, Bakanlığın burada nasıl bir politika belirleyeceği de merak ediliyor.

2024 BESİLİK SIĞIR İTHALATI ESK TEKELİNE Mİ VERİLECEK YOKSA ÖZEL SEKTÖR ELİYLE Mİ YAPILACAK?

Besilik sığır ithalatı ESK üzerinden tekelleştirilecek mi yoksa 2023 yılında olduğu gibi özel sektör eliyle mi yapılacağı bilinmezken, besiciler 2024 yılı için ciddi bir belirsizlik içinde.

BAKANLIK ŞUBAT AYINDAN İTİBAREN PİYASADA RAHATLAMA BEKLİYOR ANCAK SON BİR AYDA YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞ KESİM MALİYETLERİNİ YUKARI ÇEKECEK!

Bakanlık Şubat ayı itibariyle kesimlik hayvan arzında bir rahatlama beklese de son bir ayda artan yem maliyetlerinin önümüzdeki süreçte kesimlik fiyatlarına yansıması beklenirken, Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin ardından kurlarda yaşanacak olası yükselişlerin de hem ithal hayvan maliyetini hem de yem maliyetini daha yukarı çekeceği için kesim fiyatları da buna bağlı olarak artmaya devam edecek.

BESİCİLER YEREL SEÇİMLERDEN SONRASINA BİR ÖNGÖRÜDE BULUNAMIYOR!

Et piyasasında Ocak, Şubat ve Mart aylarına dair bir öngörüde bulunulsa da Mart’tan sonraki döneme dair kimse bir öngörüde bulunamıyor. Bu belirsizlikte özellikle yeterli öz sermayesi bulunmayan küçük aile işletmeleri için ciddi bir handikap oluşturuyor.

Güncel dana kesim fiyatı kaç lira oldu? 21 Aralık kesim fiyatları şöyle...

  • Ege Bölgesi: 260,00TL/Kg
  • Akdeniz Bölgesi: 257,50 TL/Kg
  • Marmara Bölgesi: 260,75 TL/Kg
  • İç Anadolu Bölgesi: 259,80 TL/Kg
  • Doğu Anadolu Bölgesi: 258,75 TL/Kg
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 258,40 TL/Kg
  • Karadeniz Bölgesi: 268,40 TL/Kg

kesim fiyatı-20