TARIMDAN HABER ÖZLE / Ulusal Süt Konseyi, Kasım ayı çiğ süt üretim maliyeti belli oldu. Buna göre çiğ süt üretim maliyeti Kasım ayında, bir önceki aya göre 56 kuruş artarak 10,83 liraya yükseldi.

Buzağı desteği ne zaman yatırılacak? 2024 Buzağı ve süt destek ödeme tarihleri belli oldu! Buzağı desteği ne zaman yatırılacak? 2024 Buzağı ve süt destek ödeme tarihleri belli oldu!

YEM FİYATINA 5 KERE ZAM GELDİ ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETİ 56 KURUŞ YÜKSELDİ!

Yem fiyatlarına son bir ay içinde 5 kere zam gelirken, USK’nın hesabına göre çiğ süt üretim maliyeti sadece 56 kuruş yükseldi. TÜSEDAD Kasım ayı çiğ süt üretim maliyetlerini henüz açıklamazken, USK’nın açıkladığı maliyet hesabı piyasa gerçekleri ile yine örtüşmedi.

USK'YA GÖRE EKİM AYINDA ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETİ DÜŞMÜŞTÜ

Ulusal Süt Konseyi, Ekim ayında çiğ süt üretim maliyetinin düştüğünü hesap etmişti. Eylül ayı çiğ süt üretim maliyetini 10,36 lira olarak açıklayan USK, Ekim ayı çiğ süt üretim maliyetini 10,27 lira olarak açıklamıştı.

SÜTTE MALİYET EKİM AYINDA DÜŞÜRKEN KASIM AYINDA ARTTI!

Ekim ayında çiğ süt üretim maliyetlerinin düştüğünü hesap eden USK, Kasım ayı çiğ süt üretim maliyetinin ise 56 kuruş arttığını açıkladı. Yem fiyatlarına arka arkaya gelen zamların ardından çiğ süt üretim maliyetinin sadece 56 kuruş artması, piyasa gerçekleri ile örtüşmüyor.

TÜSEDAD KASIM AYI ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETİNİ YAYINLAMADI

TÜSEDAD, aylık çiğ süt üretim maliyetini her ayın başında yayınlarken, Kasım ayı çiğ süt üretim maliyetini yayınlamadı. TÜSEDAD, Ekim ayı çiğ süt üretim maliyetini 13,10 kuruş olarak açıklamıştı. 

BAKAN YUMAKLI SÜT ÜRETİCİSİ LİTREDE 1,5, 2 LİRA KAZANIYOR!

Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığın bütçe görüşmesinde süt üreticisinin maliyetlerin altında ezildiğine yönelik eleştirileri kabul etmeyerek, süt üreticisinin bir litre sütte 1,5 ile 2 lira arasında para kazandığını iddia etmişti. Bakan Yumaklı, bu hesabı da Ulusal Süt Konseyi'nin maliyet hesabına göre yapmıştı. 

EN İYİMSER MALİYET HESABINA GÖRE ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETİ 12 LİRANIN ÜSTÜNDE!

Piyasada yapılan en iyimser maliyet hesabına göre çiğ süt üretim maliyeti 12 liranın üstünde bulunuyor. Ancak USK'nın piyasa gerçekleri ile örtüşmeyen maliyet hesabı, süt üreticinin zararına üretim yapmasına zemin hazırlarken, siyaseti ve piyasayı da yanlış yönlendirerek, ülke hayvancılığına büyük bir darbe vuruyor. 

SÜT ÜRETİCİSİ ZARARINA ÜRETİM YAPIYOR

USK'nın 11,5 lira referans fiyatı piyasada hiç bir geçerliliği kalmazken, süt üreticisi sütünü ortalama 12,5 liradan satıyor. En iyimser maliyet hesabına göre süt üreticisi şu anda hiç bir kar elde etmeden üretim yaparken, maliyeti 12,5 ile 13 lira arasında olan üretici ise zararına üretim yapıyor.  

çiğ süt maliyet-3