Düve, dana, inek ve kuzu kesim fiyatı kaç lira oldu? 24 Nisan güncel karkas kesim fiyatları! Düve, dana, inek ve kuzu kesim fiyatı kaç lira oldu? 24 Nisan güncel karkas kesim fiyatları!

Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, Burdur’un hayvan varlığı verilerini ortaya koyarak değerlendirmelerini paylaştığı açıklamasında, 40 yıllık hayvancılık rakamlarını masa yatırdı.

Özellikle kriz dönemlerinde, Burdur’da büyükbaş hayvancılığın büyük yaralar aldığını belirten Gündüzalp, 1980, 1994 ve 2001’in ardından, 2018’de başlayan krizlerde hayvan varlıklarının ne oranda düştüğünü aktardı.

Burdur’da şu an büyükbaş hayvan varlığının TÜİK verilerine göre 191 Bin 640 olduğunu belirten Gündüzalp, “Mevcut rakamın, 2012 yılındaki 195 Bin 315 olan varlığın da altına düşerek, son 12 yılın en düşük seviyesine indiği görülmektedir. Özellikle 2018’den bu yana Burdur’da büyükbaş hayvan varlığı en az 16 Bin’i süt sığırı olmak üzere 30 bin azaldı.” dedi.

BURDUR'UN KEÇİLERİ KAÇIRDIĞI VERİLERLE ORTADA!

Açıklamasında, Burdur’un küçükbaş hayvan verilerini de paylaşan Gündüzalp, 1983’te 626 Bin olan koyun-keçi varlığının, 2009’da %403’lük bir oranla 155 Bin’e düştüğünü, şu an ise 355 Bin’de olduğunu belirtip, “Özellikle keçi varlığında bu veriler Teke Yöresinin Başkenti olan Burdur’a yakışmıyor. 1983’te 330 Bin olan keçi varlığımız, 2008’e kadar %600 oranla ortalama 53 Bin’e düşüyor. Bugün ise 147 Bin ortalamasında. Burdur’un keçileri kaçırdığı, verilerle ortadadır.” diyerek, tepkisini paylaştı.

Gündüzalp, Küçükbaş hayvancılıktaki başlıca sorunların ise mera alanlarının azalması, keçilerin ormanlara girmesinin engellenmesi, çoban bulunamaması ve artan yem maliyetleri olduğunu da ifade etti.

İthalat hayvancılığın çözümü değil

Hayvan varlıklarındaki azalmaları, “Hayvancılıktaki ithalat politikaları, üreticimizi sektörün dışına itiyor” diyerek değerlendiren Başkan Gündüzalp, “Hem üreticinin hem tüketicinin mutsuz olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Üretim maliyetleri de tüketim maliyetleri de kontrolsüzce artmaya devam ediyor.

Hep söylediğimiz gibi başta yemde dışa bağımlılık ortadan kaldırılmalı, küçükbaş hayvancılığa acilen can suyu verilmeli ve özellikle çoban sıkıntısını ortadan kaldıracak adımlar atılmalıdır. Artan maliyetlere karşı çiğ süt fiyatının düşük olması hayvanları kesime götürmeye devam edecektir, çiğ süt fiyatının belirlenmesinde daha titiz ve üreticiye güven verecek yaklaşımlar izlenmelidir.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın geçtiğimiz haftalarda açıkladığı hayvancılıkta izlenecek 5 yıllık yol haritası, ciddi bir disiplinle ve devlet politikası olarak uygulanmalıdır. Ne yazık ki ülkemizde özellikle tarım ve hayvancılık alanındaki politikalar bakan politikası oluyor ve bakan gidince projeler sümen altı ediliyor.” deyip, üreticiye güven ve destekleme verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kesimlere rağmen et fiyatları düşmüyor

Hayvan varlığının azalmasına, hayvanların kesime gitmesine ve yeni ithal hayvan getirilmesine rağmen et fiyatlarının düşmemesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan BTB Başkanı Gündüzalp, “Ortalama 6 yıldır tamamen kontrol dışına çıkan yem fiyatlarıyla birlikte, artan maliyetler ve çiğ sütten beklediği kazanca ulaşamayan üretici, anaç ineklerini kesime götürdü. Örneğin TÜİK Verilerine göre 2018’de Burdur’da süt sığırı varlığı 144 Bin’e ulaşmışken bugün rakam 130 Bin’in altında. Azalan dişi hayvan sayısıyla birlikte, doğan yeni hayvan sayısı da azalıyor. Kesime giden hayvanın yerine maliyet problemi nedeniyle yeni hayvan da konulamayınca hayvan varlığı azalıyor. İthalat ise artan dolar kuruyla birlikte fiyatları baskılamaya yetmiyor, sadece piyasada et varlığını korumaya yetiyor.” dedi.