11 bin Suriyeli sığınmacıya tarım alanında kadro iddiası Meclis'i karıştırdı! 11 bin Suriyeli sığınmacıya tarım alanında kadro iddiası Meclis'i karıştırdı!

TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 14 Ağustos 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile görevden alınan Tarım Kredi Kooperatiflerinin eski Genel Müdürü Ayhan Karayama, ‘Yurt dışına tarım müşaviri değil torpilli atama!’ haberinden rahatsız oldu! Haberden sonra Twitter hesabından isim vermeden Tarımdan Haber’e çirkin bir saldırıda bulunan Karayama, "İtin birini beslememiş olmamız, yaptığımız ve hayırla anıldığımız işleri gölgelemeye yetmedi, yetmeyecek. Kimlerin verdiği kemikle iş yaptığının deşifresi hazmı zor bir şey olmalı. Biz takdire inanmışız. Ne kadar istersen iste nasip olmayınca dayak bile yiyemezsin. Kininde boğul” şeklinde iftira ve hakaretlerde bulunması manidar bulundu. Karayama’nın bu paylaşımını ‘Yurt dışına tarım müşaviri değil torpilli atama!’ haberinin hemen ardından paylaşması dikkat çekti. 

KİM BU İT? 

Genel Müdürlüğü döneminde gündeme gelen skandal iddialarla Tarım Kredi Kooperatiflerinin tarihine geçen ve bu iddialar üzerine görevden alınan Karayama’nın kendi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, isim vermeden ‘İtin birini beslememiş olmamız…’ şeklinde çirkin bir hakaret ve iftirada bulunması ‘Kim bu it?’ sorusunu gündeme getirirken, Tarım Bakanlığında üst düzey bürokratlık yapmış bir kişinin böyle kaçamak ifadelerle saldırması dikkat çekti. 

Diğer yandan Genel Müdürlüğü döneminde çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi’deki skandal iddialarla gündemden düşmeyen Karayama’nın, yine isim vermeden ‘Kimlerin verdiği kemikle iş yaptığının deşifresi hazmı zor bir şey olmalı’ diyerek kemik edebiyatı yapması da anlamlı bulundu. 

ÜSTÜ ÖRTÜLEN SKANDAL İDDİAYI GÜNDEME GETİRMEMİZDEN NEDEN RAHATSIZ OLDU?

Yurt dışına tarım müşaviri değil torpilli atama!’ haberinde Karayama’nın Genel Müdürlüğü döneminde Tarım Kredi Kooperatiflerinde yaşanan ve üstü örtülen skandal bir iddiayı gündeme getirmiştik. İsmi, Azerbaycan’a atanacak tarım müşavirlerinin arasında geçen Karayama’nın bu skandal iddialara cevap vermek yerine isim vermeden Tarımdan Haber’e hakaret ve iftiralarda bulunması dikkat çekti. 

SKANDALIN ÜSTÜ NEDEN ÖRTÜLDÜ?

Bilindiği üzere Ayhan Karayama’nın Genel Müdürlüğü döneminde Tarım Kredi’nin iştiraki Tareks Hayvancılık’ın yurt dışında yandaş bir firmaya hayvan alım sözleşmesi adı altında teminat alınmadan 3 milyon Euro gönderildiği ortaya çıkmıştı. Söz konusu teminatın 15 Temmuz hain darbe girişiminden 3 gün sonra gönderilmesi dikkat çekerken, para gönderilen yandaş şirketin de Tareks Hayvancılık’a hayvan getirmek yerine iki yeni şirket daha kurarak 3 milyon Euro’yu kendisine sermaye yaptığı ortaya çıkmıştı. 3 milyon Euro gönderildikten sonra kurulan bu iki firmanın Et ve Süt Kurumu üzerinden Türkiye’ye besilik hayvan ithal etmeye başlaması, teminatın hayvan alımı için değil yandaş firmaya sermaye yapması için gönderildiği iddialarını kuvvetlendirmişti. Bu iddiaların kurum dışında konuşulmaya başlanması ve haber olma ihtimali üzerine 3 milyon Euro, gönderilen firma tarafından değil daha sonra kurulan iki firma tarafından aylar sonra Tarım Kredi’ye ödenerek bu skandalın üstü örtülmeye çalışılmıştı. 

5 BİN BESİLİK HAYVANDAN 80 TANESİ ÖLDÜ 569 TANESİ DE ÖLMEK ÜZEREYKEN KESİLDİ!

Yine o dönemde Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tareks Hayvancılık A.Ş’nin, Et ve Süt Kurumu üzerinden Romanya’dan ithal ettiği sıkıntılı 5 bin besilik hayvanın da yine bu firmalar aracılığıyla yapılması dikkat çekmişti. Hayvanların kalitesiyle ilgili ciddi iddialar gündeme gelirken, Tarım Kredi Kooperatifleri bu iddialar üzerine yaptığı açıklamada 5 bin hayvandan 80 tanesinin öldüğünü, hastalıklardan dolayı ölmek üzere olan 569 tanesinin de kesildiğini belirtmişti. 

SKANDAL İDDİALAR ARAŞTIRILACAĞI YERDE ÜSTÜ ÖRTÜLDÜ!

3 milyon Euro’nun teminatsız bir şekilde gönderilen firma ile hemen sonrasında kurulan firmalar arasındaki bağlantılar araştırılacağı yerde, konuyla ilgili gündeme gelen haberler mahkeme kararları ile yayından kaldırılarak, skandal iddialarla ilgili hiçbir araştırma yapılmadı. 

FAHRETTİN POYRAZ DA SKANDAL İDDİALARIN ÜSTÜNE YATTI!

Karayama’dan sonra göreve getirilen Fahrettin Poyraz döneminde de bu skandal iddialarla ilgili hiçbir incelemenin yapılmaması manidar bulunmuştu. 

İŞTİRAKLERDEKİ TRİLYONLUK SUİSTİMALLERE KARŞI HİÇ BİR İŞLEM YAPILMIYOR!

Tarım Kredi Kooperatifleri çalışanları 1 liralık usulsüzlük yapsa hemen iş akdi feshedilirken, Tareks Hayvancılıkta olduğu gibi Tarım Kredi’nin iştiraklerinde yaşanan trilyonluk suiistimallere karşı ise hiç bir işlem yapılmaması çiftçi kuruluşunun nasıl yönetildiğini gözler önüne seriyor.