TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 14 Ağustos 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Tarım ve Orman Bakanlığı, aylık 8 bin Euro maaşla yurt dışına tarım müşavirleri atayacak. Atanacak kişilerle ilgili olarak mesleki yeterlilik şartları kaldırılırken, üniversite mezunu ve yabancı dilden iki senelik 70 belgesi olması yeterli olacak. Azerbaycan’a atanacak tarım müşavirinde ise dil şartı da bulunmuyor. Durum böyle olunca torpili kuvvetli olan isimler, 8 bin Euro maaşla tarım müşaviri olabilmek için kıyasıya bir biriyle yarışıyor. 

TORPİLİ KUVVETLİ OLAN 15 TARIM MÜŞAVİRLİĞİNDEN BİRİNİ KAPACAK

Tarım ve Orman Bakanlığında son günlerde yurt dışına atanacak tarım müşavirlikleriyle ilgili tatlı bir telaş yaşanıyor! Yurt dışı tarım müşavirliklerinin sayısı bu yıl 5’den 15’e çıkarılırken, atanacak kişilerle ilgili bütün kriterler de kaldırıldı. Durum böyle olunca herkes gözünü tarım müşavirliklerine dikmiş durumda. Bakanlıkta mevcut genel müdürler ile görevden alınan eski genel müdürler bile 15 tarım müşavirliğinden birini kapabilmek için adeta bir birleriyle yarışıyorlar. Kriter ve liyakat şartı aranmayacağı için torpili kuvvetli gelen 15 tarım müşavirliğinden birini kapacak. 

YAPILACAK ATAMALARI ŞİMDİDEN TARTIŞMALI HALE GETİRDİ 

Ülkenin tarımsal dış ticaretini geliştirme konusunda son derece önemli olan bu görevlere yapılacak atamalarda, mesleki yeterlilik aranmaması ve torpile açık olması yapılacak atamaları da şimdiden tartışmalı hale getirdi. 

HİÇ BİR SINAVA TABİ TUTULMAYACAK 

Yurt dışı tarım müşavirlikleri için daha önce istenen Ziraat Mühendisliği, Gıda Mühendisliği ve Veteriner Hekimlik şartı ile kamuda hizmet etmiş olma şartları kaldırılırken, atanacak kişiler hiçbir sınava da tabi tutulmadan belirlenecek. 

AZERBAYCAN İÇİN 400 KİŞİ BAŞVURDU 

Yurt dışı tarım müşavirlikleri için 600 kişi başvururken, bu başvurunun 400’ü Azerbaycan için yapıldı. 

MÜLAKATA 60 KİŞİ ÇAĞRILDI 

Ancak atanacak isimlerin belirlenmesi için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katıldığı bir mülakat yapıldığı bu mülakata ise Genel Müdürlerin ve siyasilerin referans olduğu sadece 60 kişinin çağrıldığı kaydediliyor. 

GÖREVDEN ALINAN ÜST DÜZEY BÜROKRATLAR BİLE BİR BİRİYLE YARIŞIYOR!

Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanlığında geçmiş dönemde üst düzey bürokratik görevlerde bulunmuş ancak görevden alınmış isimlerin bile yüksek maaşından dolayı yurt dışına tarım müşaviri olarak atanmak için başvurmaları dikkat çekiyor. Bu kişilerin siyasi çevrelerini de devreye kattıkları kaydediliyor. 

Tarımda hangi girdilerin maliyeti daha fazla arttı! Veteriner harcamaları rekor kırdı! Tarımda hangi girdilerin maliyeti daha fazla arttı! Veteriner harcamaları rekor kırdı!

CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN GÖREVDEN EL ÇEKTİRİLEN ESKİ GENEL MÜDÜR BİLE BAŞVURDU! 

Bu isimlerin başında ise görevdeyken gündeme gelen bir takım iddialardan dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden el çektirilen Tarım Kredi Kooperatiflerinin eski Genel Müdürü Ayhan Karayama da bulunuyor. Yabancı dili bulunmayan Karayama, Azerbaycan’a tarım müşaviri olmak için başvururken, torpilinin kuvvetli olması durumunda bu ülkeye atanması bekleniyor.

YANDAŞ FİRMAYA 3 MİLYON EURO GÖNDERİLMİŞTİ!

Karayama döneminde gündeme gelen iddiaların başında ise hayvan alım sözleşmesi adı altında Tarım Kredi Kooperatiflerinin teminatsız bir şekilde yurt dışında yandaş bir firmaya gönderdiği 3 milyon Euro geliyor. 3 milyon Euro'yu sermaye yapan yandaş firmanın, iki yeni şirket daha kurararak Et ve Süt Kurumu üzerinden hayvan ithalatına başladığı öğrenilmişti. Yandaş firmanın kurduğu iki şirketten biri yine Tarım Kredi Kooperatiflerine Et ve Süt Kurumu üzerinden Romanya'daki döküntü hayvanları ithal ederek büyük bir kazanç elde ettiği ortaya çıkmıştı. 15 Temmuz hain darbe girişiminin hemen akabinde teminatsız bir şekilde gönderilen 3 milyon Euro, kurumda büyük bir krize neden olurken, skandalın basına konu olması endişesiyle söz konusu para aylar sonra yandaş firmanın kurduğu şirketler tarafından Tarım Kredi Kooperatiflerine geri ödenmişti.

İNŞAAT MÜHENDİSİ GENEL MÜDÜR ABD İÇİN BAŞVURDU! 

Bunun yanında halen Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Aylin Çağlayan Özcan ve beraberinde kendisine yakın üç isimle birlikte başvuru yaparken, inşaat mühendisi olan Aylin Çağlayan Özcan'ın ABD'ye tarım müşaviri olarak atanmak istediği kaydediliyor. Diğer yandan TKDK’nın eski Başkanı Ahmet Antalyalı ile eski Strateji Geliştirme Başkanı Kerim Üstün’ün eşi Mediha Üstün’ün de başvuran isimler arasında olduğu belirtiliyor. 

ÜST DÜZEY BÜROKRATLAR MÜLAKATA ÇAĞRILMADI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katıldığı mülakata geçmişte üst düzey bürokratik görevlerde bulunan isimler çağrılmazken, bunların siyasi referanslarına göre atanacağı iddia ediliyor.