Denizli'de yetiştirici Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin başlattığı çalışma ile piyasada 100-120 liraya satılan ilacı 60 liraya almaya başlarken bu durum ilaç piyasasını elinde bulunduran klinikleri ve bazı veteriner hekimleri rahatsız etti. Klinik ve bazı veteriner hekimler üreticinin lehine olan projeyi sonlandırabilmek için çalışmayı Tarım ve Orman Bakanlığına şikâyet ederken, Denizli İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Özdemir de üreticinin sesini Cumhurbaşkanı Erdoğan’da duyurabilmek için bir imza kampanyası başlattı. 

Denizli İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Özdemir, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: 

Denizli İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğimiz 5487 adet üyesi olup, üyelerine ait 498253 adet koyun, 193.620 adet keçi olmak üzere 691.873 adet küçükbaş varlığımız ile ülkemiz hayvancılığına katkı sağlamaktayız. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren, yetiştiricimiz bizden işletme masrafları içerisinde en yüksek gidere sahip olan, hayvan ilaçları ve aşılamalar konusunda, fiyatları daha uygun hale getirmek için çalışma yapmamızı talep etti. 

TÜRKİYE’DE ÖRNEĞİ BULUNMUYOR 

Kıymetli üyelerimizin isteği üzerine, ülkemizde başka hiçbir ilde örneği olmayan 3 ilçemizde yaptığımız hizmet satın alımı sözleşmesi ile 7/24 Veteriner Hekim hizmeti, uygun fiyata ilaç alımı ve peşin ödeme imkanı olmayan üyelerimize de destek vererek hayvanlarının sağlığı ve refahı konusunda destek verdik, yanlarında olduk. 

2018 yılının Haziran ayında dolar kurunun 3,50 TL olduğu zaman 100-120 TL fiyat aralığında satılan ilacı, hizmet satın alımı yaptığımız kliniklerden 60,00 TL’ye, yine 2018 yılında 15,00 TL alınan bir kutu parazit hapını 7,00 TL’ye almasını sağladık. 

Haziran 2020 itibari ile dolar kuru 6,80 TL iken örnek verdiğimiz ilacı yetiştiricilerimizin 80,00 TL’ye, diğer 1 kutu parazit hapını da 11,00 TL gibi bir fiyata almasını sağlıyoruz. Bu örneklemeyi diğer bütün ilaçlara yaptığımızda, yetiştiricinin sırtından ne kadar büyük rant elde edildiğini görebiliyoruz.

BİR YILDA 40 MİLYON LİRA YETİŞTİRİCİNİN CEBİNDE KALDI 

Yaptığımız bir hesaplamaya göre, bu hizmet sayesinde Denizli’de bir yılda yaklaşık 40 milyon TL’nin yetiştiricinin cebinde kalmasını sağlamaktayız. Bu rakam devletimizin bir yılda ilimiz küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığına verdiği desteğin iki-üç katıdır. Bu çalışmamız 5 binden fazla küçükbaş, 11 binden fazla büyükbaş olmak üzere yaklaşık 20 bin işletme sahibi aileyi doğrudan ilgilendirmektedir.

DENİZLİ VETERİNER HEKİMLER ODASI İLE HAYVAN SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRÜ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU 

Yukarıda açıklamasını yapmaya çalıştığımız yetiştiricinin menfaatine olan hizmetin sonlandırılması için, Denizli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sayın Türkay Berberoğlu ile asli görevi devletimin verdiği yetki ve sağladığı olanaklar ile yetiştiriciye yardımcı olmak olan, yalnız ilk günden itibaren bu hizmetimizin karşısında olup, eline geçen her fırsatta birliğimiz ile ilgili konularda olumsuz tavır içinde olan, yetiştiricinin faydasına olduğunu düşündüğümüz ve talep ettiğimiz konuları yapmak değil yapmamak için çaba sarf eden, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde görevli Hayvan Sağlığı Şube Müdürü ve aynı zamanda Denizli Veteriner Hekimleri Odası eski başkanı Sayın Mehmet Ali Uzakgider’in liderliğini yaptığı bir grup şikayette ve suç duyurusunda bulunmuştur.

Rabbime şükürler olsun ki bu suç duyurusu ve şikayetler yönetim yolsuzluk yaptı, 5000 den fazla üyesine rağmen asil üye aday üye ayrımı yaparak 80-90 kişi ile seçime gitti ya da gayri ahlaki konularda değil üyelerimize verdiğimiz hizmetin sonlandırılmak istenmesinden kaynaklanmaktadır. 

BİRLİKLER NE İŞ YAPAR DİYE SORANLARA ÇALIŞMALARIYLA ÇOK GÜZEL CEVAP VEREN BİRLİKLERİMİZ VAR 

Rant çok büyük dolayısı ile kopardığı fırtına da biraz gürültülü olacaktır. Yıllık 750 bin TL bütçesi olan bir birlik için boyumuzdan büyük işlere kalkıştığımızın farkındayız. Birlikler ne işe yarar diye soranlara, çalışmaları ile çok güzel cevap veren birliklerimiz, kooperatiflerimiz elbette var. Tonlarca süt işleyen, üyelerine alet ve ekipman dağıtan, karavan yada sağım makinası dağıtan birliklerden farklı olarak bizde böyle bir çalışma yaptık. 

BİRLİK BAŞKANI ÜYELERİNDEN DESTEK İSTEDİ 

Kışın herkes sıcacık yatağında uyurken, gecenin bir saatinde eksi 15 derecede doğan oğlak ve kuzuyu ölmesin diye kanıyla beraber kucağına basıp çadırına getiren abilerim, yazın sıcağında tozunda, rızkı için yatmayı uyumayı unutan kıymetli kardeşim bu mücadelemiz sizin için. Hasta bir keçisi için dağın başına çıktığımız, daha önce peşin param olmadığında ilaç alamıyordum diyen kıymetli üyemiz, 2 yıl önce 8 TL yaptırdığı mastit aşısını 2020 yılında 4,50 TL’ye yaptıran ve bizlere bu hizmetlerimizden dolayı Allah (cc) razı olsun diyen kıymetli abilerim, bize dua ederek sevindiriyorsunuz Allah (cc)  sizden de razı olsun, yalnız Yüce Rabbimizin bildiğini bazen kulunun da bilmesi gerekiyor. 

CUMHURBAŞKANIMIZA VE TARIM BAKANIMIZA SESİMİZİ DUYURMAK İSTİYORUZ 

Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Sayın Tarım Bakanımıza ve devlet büyüklerimize ve bakanlığımız bürokratlarına sesimizi duyurmak istiyoruz. İmzanız ile bize verdiğiniz destek sayesinde emeğimizin ve alın terimizin 3-5 kişi tarafından sömürülmesini engelleyebilir haklı davamızda zafer kazanabiliriz. 

Evinde 1 adet koyun, bir adet keçi, bir adet büyükbaş olan üyemiz olsun olmasın yetiştirici hemşehrilerimizden destek istiyoruz. 29 Haziran Pazartesi (yarın) itibaren hizmetimizin devam etmesi için başlatacağımız imza kampanyasına destek vermenizi, haklı davamızda haksızlığın karşında durmanızı, emeğimiz ve alın terimize sahip çıkmanızı bekliyoruz. Şimdiden vereceğiniz destek için teşekkür eder…"