Sektörün Üretici, ithalatcı, dağıtıcı ayağı madalyonun 'ARZ'; çiftçi ,tüketici ayağı madalyonun talep yüzünü oluşturmakta.
Bu makalemiz madalyonun 'ARZ' yüzü için olacak.
Organomineral, NP, NPK gübre üreticileri, depo, Antrepo kirası ödeyen ithalatçılar bugünlerde satışların düşük üretim maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklı zararına satışların yapıldığından, hatta talep azlığı nedeniyle satışların da yapılamadığından muzdarip durumdalar.
Sektör iki gündür yüksek faizli kredi çekip kısa vadede ödeyemeyen bazı firmaların Konkordato ilan ettiğini konuşuyor. Ucuz gübre alma niyetiyle faturalı dolandırıcı tüccarlara ciddi paralar kaptıran ithalatçılar da mevcut. Para kaptıran, zarar eden, satışları düşüp ticaretlerini devam ettiremeyecek duruma kadar gelen firmalar madalyonun bir tarafında.
Peki neden satışlar azaldı?
Global piyasada son beş ayda yaşanan bazı gelişmeler yurt içi piyasasına direk etki etti. Dünya piyasasındaki Doğalgaz fiyatların düşüşe devam etmesi, Hindistan'ın kendi üretimini artırmak suretiyle ithalatı düşürmesi gübre piyasasındaki talep-arz dengesini bozması bu gelişmelerinin en başında geliyor.
Yurt dışı piyasasının düşüş trendinde olması gübre ticaretinde ki kar marjının azalmasını hatta zarar riskini de beraberinde getirdi.
Sektörde sermaye sahiplerinin mal ticaretinden çıkıp vadeli mevduata geçmeleri, bayilerin stoklu mal alımı yerine çiftçiye sattığı ürünü tedarik edip vermesi, sezonun kurak geçmesi, piyasadaki talep - arz dengesini bozan satışların düşmesine sebep başlıca nedenler oldu.
Ödemeleri yoğun olan ithalatcı firmalar bu hafta 11.500 tl /ton fot depo teslim rakamlarından Üre satışı yaptılar. Nakit parasını farklı alanlarda virman yapan spotcular da bu fiyatların biraz daha düşüğüne satışlarını yapmaya çalıştılar.
Üreticiler, ithalatcıların neşesi yerinde mi?
Kredi faizlerinin, personel, enerj ve nakliye maliyetlerinin çok yüksek olduğunu dile getiren üreticilerin son dönemde bırakın neşelerinin olduğu burunlarını sıksan canları çıkacak.