Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, TÜRKEŞEKER, şekerde beklenen zammı dün akşam saatlerinde yaptı. Buna göre, Türkşeker, KDV hariç kilogram fiyatı 3.93 TL olan kristal şeker fiyatını yüzde 25 zam yaparak 4.91 TL’ye yükseltti. Şekere yapılan zammın TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan’ın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile yaptığı görüşmenin hemen ardından yapılması dikkat çekerken, yapılan zammın mevzuatlara aykırı yapılması yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. 

YÖNETİM KURULU BELİRLENMEDEN ALELACELE ZAM YAPTILAR!

TÜRKŞEKER’in mevzuatına göre, şeker fiyatları sadece Yönetim Kurulu kararı ile belirlenebiliyor. Ancak TÜRKŞEKER’in Varlık Fonuna devriyle birlikte bağlı olacağı Bakanlık belirlenmediği için 3 aydır Yönetim Kurulu oluşturulamamıştı. Geçtiğimiz Cumartesi günü TÜRKŞEKER’in Tarım ve Orman Bakanlığına bağlandığına yönelik karar Resmi Gazete’de yayınlanmasına rağmen Yönetim Kurulu henüz belirlenmedi. Yönetim Kurulu belirlenmeden, dün akşam saatlerinde alelacele şeker fiyatlarına zam yapılması dikkat çekti. 

BAKAN PAKDEMİRLİ ZAMMIN ALTINA İMZA ATABİLECEK Mİ? 

Şekere yapılan yüzde 25 zammın mevzuatlara aykırı olmaması için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin bu kararın altına imza atması gerekiyor. Ancak alınan bilgilere göre, zam kararının altında Bakan Pakdemirli’nin imzası bulunmuyor. 

GENEL MÜDÜR BAKANIN GÖZÜNE Mİ GİRMEYE ÇALIŞIYOR?

TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan, yönetim kurulu oluşturulmadan şeker fiyatlarına zam yapılmasının mevzuatlara aykırı olduğunu bildiği halde, Bakan Pakdemirli’nin altına imza atmadan şeker fiyatlarına zam yapması farklı iddiaları gündeme getirirken, “Mücahit Alkan Bakan Pakdemirli’nin gözüne girmeye çalışıyor” yorumlarına neden oldu. 

YÜZDE 25 ŞEKER ZAMMINDA SORUMLULUĞU KİM ALACAK? 

Mücahit Alkan’ın Bakan Pakdemirli’ye ilk günden sorun götüren bürokrat olmamak için bütün sorumluluğu kendisinin alarak bu zam kararının altına imza atabileceği ya da kendisinin de bu sorumluluğa girmeyerek Genel Müdür Yardımcıları ve Daire Başkanlarına imzalatarak bu konunun üstünü örtebileceği kaydediliyor. Ancak her iki durumda da yapılan zam, mevzuatlara aykırı bir durum oluştururken, TÜRKŞEKER’deki keyfi yönetimi de gözler önüne seriyor. 

GENEL MÜDÜR CUMARTESİ GÜNÜ PAKDEMİRLİ İLE GÖRÜŞTÜ 

Alınan bilgilere göre, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin TÜRKŞEKER’in Tarım Bakanlığına bağlanmasıyla ilgili kararnamenin Resmi Gazete’de yayımlandığı gün yani Cumartesi günü TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan ile bir görüşme yaptığı kaydediliyor. Bu görüşmenin ardından, TÜRKŞEKER Yönetim Kurulunun belirlenmemesine rağmen şekere yüzde 25 zam yapılması, zam kararının bu görüşmede alındığını gösteriyor. 

YÖNETİM KURULU İÇİN NE BEKLENİYOR? 

Diğer yandan şeker gibi stratejik bir üründe yönetim boşluğu büyük bir krize neden olurken, Bakan Pakdemirli’nin TÜRKŞEKER Yönetim Kurulu’nu oluşturması için neyi beklediği ise merak ediliyor. TÜRKŞEKER, zaten 3 aydır Yönetim Kurulu oluşturulamadığı için büyük bir krizin içine sürüklenirken, vakit kaybetmeden bu Yönetim Kurulu’nun oluşturulması gerekiyor. Fakat Yönetim Kurulu oluşturulmadan, mevzuatlara aykırı olmasına rağmen şeker fiyatlarına ani bir kararla zam yapılması, TÜRKŞEKER Yönetim Kurulu’nun belli bir süre daha oluşturulmayacağını gösteriyor.

TÜRKŞEKER SON İKİ, ÜÇ AYDIR ŞEKERİ KİMLERE SATTI? 

Bütün bunlar yaşanırken, asıl sorgulanması gereken, TÜRKŞEKER, bugüne kadar şekeri kimlere sattığı büyük önem taşıyor. Çünkü özel ve kooperatif fabrikaları şeker fiyatlarına yüzde 20 ile 30 arasında zam yaparken, TÜRKŞEKER zam yapmamış ve şeker neredeyse sudan ucuz hale gelmişti. Onun için özellikle son 2 ve 3 ay içinde TÜRKŞEKER’in kimlere şeker satışı yaptığı büyük önem taşıyor. Şeker satışı yapılan firmalara belli bir fiyat taahhüdü konuldu mu yoksa alan firmalar iç piyasada istedikleri fiyattan bu şekeri sattı mı? Bu konuyla ilgili kamuoyuna sağlıklı bir açıklama yapılmaması, şekerde vurgun iddialarını gündeme getiriyor.