TARIMDAN HABER ÖZEL / Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin hayvancılıkta ‘yerli ve milli üretim’ hamlesi olarak değerlendirdiği ‘sözleşmeli besicilik’ projesi daha hayata geçirilmeden rafa kaldırıldı!

MALİYET KOMİSYONU 1 KERE TOPLANDI!

Sözleşmeli besicilik kapsamında Cumhurbaşkanlığı kararı yayınlanırken, sözleşmeli besiciliğin en önemli unsuru olan maliyet hesaplarının belirlenmesi için 6 Aralık’ta ‘maliyet komisyonu’ oluşturularak ilk toplantısını yapmıştı.

BESİCİYE HER AY MALİYET HESABININ AÇIKLANMASI TAAHHÜDÜ VERİLMİŞTİ!

Et ve Süt Kurumu’nun hesap verebilirlik ve mali saydamlığın sağlanması için komisyonun belirlediği maliyet hesabının her ay kamuoyu ile paylaşması taahhüdü verilmişti.

MALİYET KOMİSYONUNUN BELİRLEDİĞİ MALİYET HESABI AÇIKLANMADI!

Ancak aradan geçen 3.5 aya rağmen Maliyet Komisyonu bir daha toplanmazken, belirlenen maliyet hesabı da kamuoyu ile paylaşılmadı. Et ve Süt Kurumu ile sözleşmeli besicilik kapsamında üretim yapacak besiciler, açıklanan maliyet hesabı ile kendisine alım ve kesim fiyat garantisi verilecek ve 5 yıl üretim planlaması yapacaktı.

Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatını 14,65 liraya çıkardı! Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatını 14,65 liraya çıkardı!

BESİCİDE SORU İŞARETLERİNE NEDEN OLDU

Üreticinin et üretim maliyetinin açıklanması artan et fiyatlarında gerçekten bir spekülasyon olup olmadığını ortaya koyması bakamından büyük önem taşırken, maliyet hesaplarının açıklanmaması soru işaretlerine neden oluyor.

Bakan Kirişçi’nin et fiyatlarında spekülasyonun bulunduğunu iddia ederken, diğer taraftan et üretim maliyetlerini açıklamaması yaşanan çelişkiyi gözler önüne seriyor.

ESK MALİYET HESABINI İŞTE BUNDAN DOLAYI AÇIKLAMAMIŞ!

ESK'NIN KESİM FİYATI 90 LİRA MALİYET KOMİSYONU 123 LİRA MAHİYET HESABI ÇIKARDI! 

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, maliyet hesabının Aralık ayında kesim fiyatlarının üzerinde çıkmasından dolayı açıklanmadığı belirtiliyor. Maliyet komisyonunun Aralık ayında yaptığı ilk toplantıda 123 lira maliyet hesabı çıktığını ve o dönem ESK’nın kesim fiyatının 90 lira, piyasadaki kesim fiyatının da 110 lira olduğuna dikkat çeken yetkili, maliyet komisyonun belirlediği fiyatın açıklanması durumunda ESK’nın üreticinin aleyhine bir fiyat politikası uyguladığı ortaya çıkacağı için fiyatların açıklanmasından vazgeçildiğini kaydetti.