TARIMDAN HABER ÖZEL/ Piyasada karkas kesim fiyatı 175 liraya kadar çıkarken, Et ve Süt Kurumu’nun karkas kesim fiyatlarında artışa gitmemesi üreticinin tepkisini çekiyordu. ESK en son 2 Ocak’ta yaptığı artışla karkas kesim fiyatını 90 liradan 116 liraya çıkarmıştı.

ESK YERLİ ÜRETİCİNİN HAYVANINI KESMEK İSTEMİYOR! İTHALATA ZEMİN HAZIRLIYOR!

ESK'nın, üretim maliyetlerine göre kesim fiyatını güncelleyerek yerli üreticiyi destekleyen politikalar uygulaması gerekirken, tam aksine piyasa gerçekleri ile örtüşmeyen kesim fiyatında aylardır ısrar etmesi dikkat çekiyordu. Piyasada karkas kesim fiyatı 175 liraya çıkarken, ESK’nın kesim fiyatını 116 lirada aylardır sabit tutması hem üreticiye hem de ülke hayvancılığına büyük zarar verdi. ESK'nın satış mağazalarında satacak et bulamadığı halde kesim fiyatını artırmaması ithalata da büyük bir zemin hazırladı. 

ithal karkas fiyat

ESK İTHAL ETTİĞİ KARKAS ETİ KASAPLARA 145 LİRADAN SATIYOR!

ESK, karkas kesim fiyatını artırmadan ithal ettiği kasaplık hayvanlardan elde edilen karkas eti İstanbul'da kasaplara 145 liradan satmaya başlaması da yerli hayvancılık açısından yaşanan çelişkiyi gözler önüne sermişti. ESK’nın yerli üretim açısından bu tutarsız politikaları göze batmaya başlayınca kesim fiyatında artışa gidildi. Ancak artırılan kesim fiyatı yine piyasa fiyatlarının çok altında belirlendiği gibi, ESK'nın satışını yaptığı ithal karkas etin bile altında kaldı. 

140 LİRAYA ÇIKARILAN KESİM FİYATI YERLİ ÜRETİCİ İÇİN BİR ANLAM İFADE ETMİYOR!

Damızlık düve, buzağı ve besilik erkek dana fiyatı arttı! Güncel canlı hayvan fiyatları yayınlandı... Damızlık düve, buzağı ve besilik erkek dana fiyatı arttı! Güncel canlı hayvan fiyatları yayınlandı...

ESK, karkas kesim fiyatını 116 liradan 140 liraya çıkarırken, artılan bu fiyatlar yerli üretici için bir anlam ifade etmiyor. Piyasada karkas kesim fiyatları ortalama 175 lira seviyesinde bulunurken, hiç bir üretici getirip 140 liradan hayvanını ESK'ya kestirmeyecek. Bu durum bilindiği halde piyasa gerçekleri ile örtüşmeyen bir kesim fiyatının belirlenmesi ESK'nın yerli üreticiden hayvan almak istemediğini, satış mağazalarında satılacak etin yine ithalatla karşılanmak istendiğini ortaya koyuyor. 

kesim fiyatı-1

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ALIMINDA ARTIŞA GİDİLMEDİ!

Et ve Süt Kurumu dana karkas kesim fiyatında artışa giderken, küçükbaş hayvan alımında ise bir artış yapılmadı. Kuzu karkas kesim 99 lira, toklu karkas kesim ise 90 lirada sabit bırakıldı. 

kücükbaş alım