2016-2017 kampanya döneminde Muş Şeker Fabrikasına 472 bin 500 ton kota verildi. Bu kota, Muş, Bitlis, Bingöl illeri ile Bulanık, Güroymak, Hasköy ilçeleri ve bağlı 74 köyde, 78 bin dekara pancar ekimi gerçekleştiren 4 bin 39 çiftçi tarafından karşılanacak.

Fabrikada 290 bin ton pancarın işlenmesi hedeflenirken, bunun karşılığında 40 bin ton beyaz şeker, 10 bin ton melas ve 80 bin ton yaş küspe üretilmesi bekleniyor.

Muş Şeker Fabrikası'nda kampanya dönemi 19 Eylül'de başlayacak ve 75 gün sürecek. Kampanya süresinde üretilecek şeker ve diğer ürünlerle birlikte Muş ekonomisine şeker pancarının bu yıl 100 milyon lira katkı vermesi hesap ediliyor.

ÜRETİMİ ESAS ALMAYAN ÖZELLEŞTİRMEYE HAYIR!

Bilindi üzere özelleştirme kapsamında bulunan kamu şeker fabrikaları, üretimi esas almayan bir modelle özelleştirilmek isteniyor. Avrupa ve ABD olduğu gibi şeker fabrikaları üretimi esas almayan bir modelle özelleştirilmesi durumunda bugün kamunun elinde bulunan 25 şeker fabrikasının büyük bir bölümü kapanacak ve bir çok ilde pancar çiftçisi, şeker pancarı tarımından el çekmek zorunda kalacak. Özelleştirme sonrasında ise Muş örneğinde olduğu gibi bu tür haberleri artık okuyamayacağız.