Hükümet, boş bırakılan, atıl durumda bulunan veya nadasa bırakılan arazilerin tarımsal üretimde etkin kullanımıyla ilgili olarak önemli bir adım attı. Buna göre söz konusu bu arazileri uygun münavebe planı ve ekim yöntemleri kullanmak suretiyle tarımsal üretime kazandıranlara yüzde 75 hibe desteği verilecek. 

YÜZDE 75 HİBE DESTEĞİ VERİLECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi için hibe programı başlattı. Buna göre; bakanlıkça onaylanan bitkisel üretimin geliştirilmesi ve tarımsal hasılanın artırılmasına yönelik yatırım projelerine, toplam bedelinin yüzde 75’i kadar hibe desteği verilecek. 

KARAR BUGÜN RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Söz konusu ‘Tarımsal Arazilerin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine’ ilişkin karar bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Buna göre, tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi için ekim programında olmayan ve nadasa ayrılan alanlar ile işlemeli tarıma uygun olmayan alanlar öncelikli olmak üzere, uygun tarımsal üretim yöntemleri kullanmak suretiyle bitkisel üretimin artırılması ve hasat sonrası ürün işlemeye yönelik yatırım projelerinin desteklenmesi amaçlanıyor. 

PROJE BEDELİNİN YÜZDE 75’İ KADAR DESTEK VERİLECEK 

Tarım ve orman il müdürlükleri tarafından hazırlanan ve Bakanlık tarafından onaylanan projelere toplam bedelinin yüzde 75’i kadar hibe desteği verilecek. Hibe desteği, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi’nin alt projesi olan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ne tahsis edilen sermaye transferi ödeneğinden karşılanacak. 

HANGİ PROJELERE HİBE DESTEĞİ VERİLECEK?

-Boş bırakılan, atıl durumda bulunan veya nadasa bırakılan arazileri uygun münavebe planı ve ekim yöntemleri kullanmak suretiyle tarımsal üretime kazandırmak.

-İklim değişikliğini dikkate alarak, uygun çeşitlerle hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretimini geliştirmek.

-İşlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde katma değeri yüksek bitki türlerinin üretimini artırmak.

-Hasat sonrası kayıpları azaltmak ve katma değeri artırmak amacıyla birincil üretim sonrası kurutma veya işleme tesisleri kurmak.

-Doğal ekolojilerinde var olan bitki türlerinin aşılama, çeşit değişimi ve benzeri teknik uygulamalarla birim alandan elde edilen verimini artırmak.”