TARIMDAN HABER ÖZEL / Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, çiğ süt desteği ile buzağı desteği ödemelerinin yapılmamasına tepki göstererek, destek ödemelerinin biran önce yapılmasını istedi.

Üreticilerin sessiz sedasız destekleme ödeme bekleyişinin devam ettiğini vurgulayan Keskin, seçim öncesi ödenmesi gereken desteklerin hala ödenmediğini bildirdi.

DESTEK ÖDEMELERİ MALİYE BAKANLIĞI ONAY VERMEDİĞİ İÇİN ÖDENMİYOR

Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Keskin, bürokrasiden öğrendiklerine göre Tarım ve Orman Bakanlığının tüm hakkediş listelerini hazırladığı ancak Hazine ve Maliye Bakanlığının bu ödemelere ilişkin onay vermediği için desteklerin ödenmediğini kaydetti. 

Keskin, açıklamasında şunları kaydetti:

-Artan enflasyon karşısında anlamı kalmayan destekleme ödemelerimiz geciktikçe gecikiyor...

-Üreticilerimizin her Cuma destek müjdesi beklemesine raĝmen umduğumuzu bulamıyoruz. Üreticilerimizin maliyetlerine eklenen zamların ardı arkası kesilmezken her kaleme ayrı ayrı onlarca zam gelirken destekleme pirimleri arttırılmadığı gibi zamanında da hak ettiğinizi alamıyoruz.

SANAYİCİ BAYRAMI BAHANE EDEREK SÜT ALMAYACAK

Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı'dan 694 milyon liralık tarımsal destek ödemesi açıklaması! Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı'dan 694 milyon liralık tarımsal destek ödemesi açıklaması!

-Önümüz Bayram, zaten bayram tatilleri bahane edilerek sanayicinin süt almama senaryosuyla mücadele etmeye hazırlanan üretici, desteklemelerde de aradığını bulamadı maalesef...

ÜRETİCİNİN EN ZOR ZAMANINDA DESTEKLER ÖDENMİYOR

-Üreticiyi desteklemek gereken en zor zamanlarda, üreyiciye kaynak bulunamaması ya da kaynağın üreticiye kullanılmamasının sebebini anlamış değiliz.

-Sorguluyoruz, bizim üretim yaparken kaybedecek 1 dk zamanımız olmuyor ama ürettiğimizi kayıtlı satarak Devletimizin verdiği ve alnımızın teriyle hak ettiğimiz teşvikler için bizleri zamana bırakıyorlar.

CUMHURBAŞKANI VE TARIM BAKANINA DOĞRU BİLGİ VERİLMİYOR

-Bizler artık sektörümüzle ilgili, üreticilerimizin sorunlarıyla ilgili  Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Bakanımıza  ilgili  doğru bilgilerin verilmediğini düşünüyoruz.

-Bu durumda sorunlar karşısında anında müdahale etme mekanizmasını devre dışı bırakmaktadır. Sekteye uğrayacak ya da geçiştirilecek zamanımız kalmadı ki biz üreticilerin.

-Maliye Bakanlığımızın tarım hayvancılık sektörüne daha fazla önem ve özen göstermesini, üreticilerin pirimlerinin zamanında ödenmesini sahada yaşanan bekleyişe bir cevap vermesini bekliyoruz.

HERGÜN ÜRETİCİ BİZİ ARIYOR!

-Binlerce üretici bilgi almak için bizleri arıyor. Birlik baskanlarımızı arıyor, benim desteklemelerimi neden ödemiyorsunuz diyor.

DESTEĞİN NE ZAMAN YATACAĞINA MALİYE BAKANLIĞI KARAR VERECEK

-Bizler doğal olarak bağlı bulunduğumuz ve sistemin içinde olduğumuz Tarım ve Orman Bakanlığımızı aradığımızda ise ödeme listelerinin oluştuğunu ancak Hazineden onay çıkmadığını öğreniyoruz.

-Bilgi akışı yok, üreticiye verdiğimiz cevap ise bu haftada yatmıyor, onümüzdeki haftada belli değil, ne zaman yatacağına Hazine bakanlığımız karar verecek oluyor.

SİNİR SİSTEMİMİZ ÇÖKÜYOR!

-Bu durum her birimizi umutsuzluğa sürüklüyor. İnanın yıldırıyor sinir sistemleri çöküyor...  2024’un Nisan ayındayız ama hala 2023 Ekim Kasım Aralık ayı çiğ süt destekleme ödemesini alamamışız. Böyle bir şey yok...

DESTEKLERİ BEKLETEN MALİYE BAKANLIĞI 

-Tarım Bakanlığımızı da zor duruma sokuyor bu durum. Bekleten Tarım Bakanlığımız değil, kaynağı zamanında Tarım Bakanlığımıza aktarmayan Hazine ve Maliye Bakanlığımızdır.

ÖRGÜT TEMSİLCİSİ OLARAK BU DURUMDAN ÇOK RAHATSIZIM!

-Ben örgüt temsilcisi olarak bu durumdan çok rahatsızım, üreticime her yatmayan destek üretimimize darbe vuruyor.

-Yani 1000 TL 2000 TL destek bekliyor üretici, belki evet kişi bazlı baktığımızda az bir rakam olabilir ama inanın bu üreticinin o paraya ihtiyacı var, mübarek ramazan ayındayız yediğimiz içtiğimiz hayatimizi idame ettirdiğimiz her bir ürüne, hizmete zam yapılırken, üreticinin teşvikinde artışı bırakın zamanında alamadığı pul edilen beklediği destekleme pirimi var.

-Bir an önce üreticilerimizin zamanı geçmiş destekleme pirimlerinin yatırılmasını tüm üretenler adına talep ediyor, bu yolda mücadele etmeyi de boynumun borcu olarak görüyorum.