Tarımın geleceği,  aralarında Nobel ödüllü Craig Mello'nun da bulunduğu tüm dünyadan gelen  81 bilim insanı ile birlikte tartışılıyor.

HEKTAŞ’ın, ev sahipliginde Bursa Orhangazi’deki Tarımsal İnovasyon, Eğitim ve Deneyim Merkezi F.A.R.M.’da 2’nci Uluslararası Moleküler Bitki  Koruma Kongresi başladı.

Etkinligin açılışını OYAK Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektörü Grup Başkanı ve HEKTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı M. Levent Ortakçıer yaptı. Kongrenin açılış dersini 2006 yılında RNA etkileşimi üzerine yaptığı çalışmalarla Nobel Tıp Ödülü’nü almaya hak kazanan ABD’li biyoloji profesörü Craig Mello yaptı. 

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Levent Ortakçıer, “Türk tarımını geliştirmek ve küresel tarım sektörüne örnek olacak bir seviyeye ulaştırmak için çalışıyoruz.

Tarım sektörünün geleceğini ilgilendiren böyle önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz. Gıda, tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren HEKTAŞ, sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında örnek çalışmalara imza attı. HEKTAŞ global bir şirket olarak tarıma öncülük ediyor” dedi.

Doğayı koruyabilmek için sürdürülebilir projeler şart. Toprakların vasfını korumalıyız. Biyolojik çalışmalara ağırlık vermeliyiz.

Kongrenin düzenleme kurulu başkanlığını yapan  Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Umut Toprak da bitki koruma kavramının değiştiğini, günümüzde klasik stratejilerin yerini yenilikçi, spesifik, sürdürülebilir, çevre dostu moleküler stratejilere bıraktığını kaydetti.

“Daha verimli tarım mümkün” diyen Toprak, Moleküler bitki koruma felsefesi, sürdürülebilir tarım, çevre dostu haşere, hastalık ve yabani ot kontrol stratejilerine dayanır. Bu kongre de bunun için kurulmuş bir platformdur” dedi.

HEKTAŞ Genel Müdürü Hakkı Zafer Terzioğlu konuşmasında, geliştirdikleri sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla Türk çiftçisini, kaynakları nasıl daha verimli kullanabileceklerini gösteriyoruz dedi.

Kongrenin açılış dersini veren Nobel ödüllü Profesör Craig Mello, son yıllarda tarımda, özellikle bitki koruma alanında yeni ufuklar açacak heyecan verici önemli gelişmeler yaşandığını belirtti. “Daha verimli tarım mümkün” diyen Mello, 2’nci Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresi'nin bu gelişmeleri tarım paydaşlarına tanıtmak için en önemli platformlardan biri olduğunu vurguladı.

35b5e6aa-df07-400e-a23d-304a10a41769

RNA etkileşimi üzerine yaptığı çalışmalarla 2006 yılı Nobel Tıp ödülünü kazanan Amerikalı biyoloji profesörü Craig Mello,  tarım yazarı Mine Ataman'a  özel açıklamalarda bulundu..

Mello tarım ve gıdanın geleceğinde biyoteknoji, genetiğe dikkat cekti.

Bildiğiniz gibi insanlar binlerce yıldır ekin yetiştiriyor, bitkileri kültüre ediyor.

Ve aslında her şey burada başladı; insanların tarıma ilk başladığı yer olan Türkiye ve Asya'da.

Şimdi biyoteknoloji sayesinde daha iyi ve değişen iklime dayanabilen mahsuller yaratmak için daha hızlı ilerleme kaydedebiliyoruz. Dolayısıyla evet, tarımsal uygulamalarımızı insanlar için daha güvenli ve sağlıklı, daha üretken ve çevreye daha az zarar veren bir hale getirmek için çok heyecan verici bir fırsatlar var, bir çok bilim insanı çalışıyor, bilgiler birikiyor.

Iklim degisikligi, tarım ve gıda konularında pek çok sorun var.

Bu sorunları çözmek için bilimde biyoteknolojide  pek çok farklı yenilik var. Ancak genetik hakkındaki yeni bilgilerimizi ve organizmaların çevreye ve zararlılara karşı tepkilerini kontrol etmek için genetik bilgiyi doğal olarak kullanma biçimlerini uygulama fırsatı heyecan verici. Çalışmalar devam ediyor.. Yani evet, bu öncelikle insan sağlığı için de büyük bir fırsat. Sadece insan değil toprak, doğa, diğer bitkiler gezegen için de önemli bir eşikteyiz..

Türkiye'de antik zamanlardan beri insanlar bitkiler üzerine çalıştığını biliyorum...