SADETTİN İNAN / Türk tarımının en köklü kuruluşlarından Tarım Kredi Kooperatifleri’nde, çiftçinin sermayesi ile kurulan "üretim havuzu" delindi. Ortaya çıkan son belgeler, Merkez Birliği’nden Tarım Kredi Marketlerine milyarlarca liralık nakit aktarımı yapıldığını ve bu paranın büyük bir kısmının sadece "zarar kapatmak" için kullanıldığını ortaya koydu.
TABLO KORKUTUCU: "KAYNAK ÇİFTÇİDEN ZARAR MARKETTEN"
Tarım Kredi Pazarlama ve Marketçilik A.Ş., 17 Aralık 2025 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) sermaye artırımı için başvurdu. Ancak bu başvuru, şirketin mali yapısındaki çöküşü de gözler önüne serdi.
Ortaya çıkan tabloya göre; 6 milyar 278 milyon 957 bin TL tutarındaki devasa nakit para, çiftçinin ana kuruluşu olan Merkez Birliği kasasından alınarak market şirketine aktarıldı.
6 AYDA 2.5 MİLYAR TL BUHAR OLDU
Aktarılan paranın detayları ise durumun vahametini artırıyor. Market zincirinin sadece 2025 yılının ilk 6 ayında yaptığı bilanço zararı 2 milyar 578 milyon TL olarak kayıtlara geçti.
Çiftçinin parasıyla yapılan bu operasyon şöyle gerçekleşti:
Merkez Birliği'nden 6.3 Milyar TL nakit para market şirketine aktarıldı.
Bu paranın 2.5 Milyar TL'si, şirketin 2025’in ilk yarısındaki zararını kapatmak (mahsup etmek) için anında silindi.
Şirketin sermayesi kağıt üzerinde artırılırken, gerçekte çiftçinin parası market raflarındaki zararı finanse etmek için eridi.
ÇİFTÇİYE KREDİ YOK, MARKETLERE MİLYARLAR VAR
Tarım sektörünün can çekiştiği, çiftçinin girdi maliyetleri altında ezildiği bir dönemde; üretim için kullandırılması gereken kaynakların perakende zincirinin verimsizliğini örtmek için kullanılması dikkat çekiyor.
Tarımsal üretimi artırmak için çiftçiye uygun kredi olarak verilmesi gereken 6 milyar 278 milyon lira, neden zarar eden bir ticari yapıyı yüzdürmek için kullanılıyor? Her yıl katlanarak büyüyen bu zararın faturası, neden Türk çiftçisine kesiliyor? Bu soruların cevabı merak ediliyor.
RAKAMLARLA VURGUNUN BOYUTU:
Aktarılan Nakit: 6 Milyar 278 Milyon TL
Kaynağın Sahibi: Tarım Kredi Kooperatifleri (Çiftçi)
Çöpe Giden (Zarar Mahsubu): 2 Milyar 578 Milyon TL (Sadece 2025 ilk 6 ay zararı)
Not: Bir sonraki bölümde Tarım Kredi Marketler neden zarar ediyor?


Tarladan sofraya denmişti: Tarım Kredi Marketler’de gerçek tablo




