Merkez Bankası politika faizini yüzde 40’a çıkardı! Çiftçinin kullandığı tarımsal kredi faizleri yüzde 58’e çıktı!

Faizlerin yükselmesi en büyük darbeyi çiftçiye vuracak. Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 40’a çıkarmasının ardından Tarım Kredi Kooperatiflerinde tarımsal kredi faiz oranları yüzde 58’e çıktı. Bu faiz yükü ile çiftçinin üretim yapması imkansız hale gelirken, yüksek faiz çiftçiden de saklanıyor. Tarım Kredi’de yüzde kaç faizle kredi kullandığını bilmeyen çiftçiler, yakın bir gelecekte yüksek faizden dolayı icralık duruma gelerek elinde ne varsa alınacak.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 40’a çıkarmasının ardından çiftçi kuruluşu Tarım Kredi Kooperatiflerinde tarımsal kredi faiz oranları da yüzde 58’e çıkarıldı. Faizler yüzde 60’a dayanırken, yüksek faiz de çiftçiden saklanıyor. Daha önce faiz oranları değiştiğinde Merkez Birliğinden kooperatifleri bilgilendirmek için genelge gönderilirken, mevcut durumda hiçbir genelge gönderilmeyerek, faiz oranları doğrudan merkezden girilmeye başlandı. Kooperatif çalışanları bile faiz oranlarını bilmezken, çiftçi kullandığı kredinin faiz oranını kredi borcunu ödemeye gittiğinde haberdar olacak.  

ÇİFTÇİ KURULUŞUNDA TARIMSAL KREDİLER TİCARİ FAİZ ORANIYLA KULLANDIRILIYOR!

Tarım Kredi Kooperatiflerinde, tarımsal kredilerin ticari faiz oranıyla kullandırılmasından dolayı faiz oranları yüzde 60’a kadar çıkmış durumda. Ziraat Bankası, çiftçiye tarımsal krediyi yüzde 19 faizle kullandırırken, Tarım Kredi Kooperatiflerinde faizlerin yüzde 58’e çıkması çiftçi açısından yaşanan felaketi gözler önüne seriyor.

MİLLİ GAZETE TARIM KREDİ’DEKİ FAİZ SOYGUNUNU 2018 YILINDA ORTAYA ÇIKARMIŞTI!

Tarım Kredi Kooperatifleri’nde çiftçiden mevcut tarımsal kredi faizinin dışında bir de kaynak kullanım ücreti adı altında ayrı bir faiz daha alınıyor. Faizlerin düşük olduğu dönemde kaynak kullanım ücreti adı altında alınan faiz göze batmazken, faizlerin yükseldiği dönemde ise çiftçiye büyük bir darbe vuruyor.

Milli Gazete, çiftçiden kaynak kullanım ücreti adı altında alınan yüksek faiz sorunun 2018 yılında ortaya çıkararak, buradaki haksızlığın ortadan kaldırılması için yetkilileri göreve davet etmişti.

KAYNAK KULLANIM ÜCRETİ TİCARİ FAİZDEN KAYNAKLANIYOR!

Çiftçiye verilmeyen rant kuleleri devlete mi satılacak? Çiftçiye verilmeyen rant kuleleri devlete mi satılacak?

Kaynak kullanım ücreti adı altında çiftçiden alınan ikinci faiz, Tarım Kredi Kooperatiflerinin Ziraat Bankası’ndan ticari faiz oranıyla kullandığı finansmandan kaynaklanıyor. Ziraat Bankasından ticari faiz oranıyla finansman temin eden Tarım Kredi Kooperatifleri, kendi ortaklarına da tarımsal kredileri ticari faiz oranıyla kullandırmak durumunda kalıyor.

SOYGUN DÜZENİ HÜSEYİN AYDIN’IN ZİRAAT BANKASI GENEL MÜDÜRÜ OLDUĞU DÖNEMDE BAŞLADI!

Tarım Kredi Kooperatiflerinin Ziraat Bankasında ticari faiz oranıyla finansman sağlanması Hüseyin Aydın’ın banka genel müdürü olduğu dönemde başlamıştı. Hüseyin Aydın, Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçi kuruluşu olmadığını gerekçe göstererek, Tarım Kredi Kooperatiflerine ticari faiz oranıyla finansman sağlamıştı.

HÜSEYİN AYDIN KANUNSUZ FAİZİ ORTAYA ÇIKARDIĞI İÇİN MİLLİ GAZETE’Yİ SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU!

Kaynak kullanım ücreti adı altında çiftçiden alınan ikinci bir faiz skandalı çiftçinin yüksek faiz ile nasıl soyulduğunu ortaya koyarken, Hüseyin Aydın’ın banka genel müdürü olduğu dönemde bu sorunu çözmek yerine bu skandalı ortaya çıkardığı için Milli Gazete hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunması dikkat çekmişti.

HÜSEYİN AYDIN ÇİFTÇİ KURULUŞU OLMADIĞINI İDDİA ETTİĞİ TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNDE İKİ YILDIR GENEL MÜDÜRLÜK YAPIYOR!

Banka Genel Müdürü olduğu dönemde Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçi kuruluşu olmadığını iddia ederek kanunsuz faiz haberlerinden dolayı Milli Gazete hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunan Hüseyin Aydın, Tarım Kredi Genel Müdürü olduktan sonra görev yaptığı kurumun Türkiye’nin en büyük çiftçi kuruluşu olduğunu öğrendi. Konuşmalarında da Tarım Kredi’nin Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşu olduğunu vurgulamaya başladı.

HÜSEYİN AYDIN TARIM KREDİNİN ÇİFTÇİ KURULUŞU OLDUĞUNU ÖĞRENDİ ANCAK FAİZ SOYGUNU HALEN DEVAM EDİYOR!

Hüseyin Aydın, genel müdür olduktan sonra Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçi kuruluşu olduğunu öğrense de banka genel müdürlüğü döneminde kendisinin başlattığı ticari faiz oranıyla borçlanma uygulamasının halen devam etmesi dikkat çekiyor. 

Tarımsal krediyi, Ziraat Bankası’ndan yüzde 19 faizle ile kullanan çiftçinin Tarım Kredi Kooperatiflerinde yüzde 58 faizle kullanması, yaşanan vurgunu gözler önüne koyarken, Tarım Kredi Kooperatifi yönetiminin faiz vurgununu ortadan kaldırmak için hiçbir çalışma yapmaması da manidar bulunuyor.