Çiftçi isyanda! 'Bir kilo buğdaya bir bardak çay içemiyoruz' Çiftçi isyanda! 'Bir kilo buğdaya bir bardak çay içemiyoruz'

Toprak Mahsulleri Ofisi Batman Başmüdürlüğü, hububat alımlarına başladı. TMO, Batman Ovası’nda 400 bin tonluk hububat almayı planlıyor. Batman Çağdaş Gazetesi'ne konuşan arpa üreticisi Deniz Demir, sattığı ürününün bedelini ancak bir ay sonra alabileceği için oldukça şikayetçi. Üstüne bir de masrafları ekleyince elinde avucunda bir şey kalmayan üretici, “Arpanın tonunu 7.200 TL’den teslim ettiğim TMO’da kesinti, nakliye ve işçilik masraflarından sonra elime geçen 6.250 TL oldu. Ürünümün bedelini de 45 gün sonra alabileceğim” dedi.

TÜCCAR PİYASAYA DAHA UCUZ GİRECEK

Batman TMO, bu yıl verimli bir hasat sezonu yaşadıklarını belirterek yılın ilk ürün alımına dün gerçekleştirdi.

Gazeteye konuşan Deniz Demir, fiyatların erken açıklanmasıyla tüccarın daha ucuz fiyattan piyasaya girmesinden duydukları endişeyi dile getirdi. Demir, “TMO’nun bu yıl tonuna 7.250 bin TL başfiyat verdiği arpayı teslim ettim ama işçilik, nakliye ve diğer kesintilerle elime geçecek rakam 6.250 TL olacak. Ürünün bedelini de 45 gün sonra alabileceğiz. Buğdayın tonu da 9.200 lira olarak belirlendi. Masraflar çıktıktan sonra elime geçecek olan rakam 8.400 TL civarında olacak. Fiyatların erken açıklanması bir yerde üretici için iyi olmadı. Tüccar piyasaya daha ucuz fiyatla girecek” dedi.

TMO'NUN FİYATLARINDAN MEMNUN DEĞİLİZ

TMO’nun hububata verdiği fiyatların üreticileri memnun etmediğini söyleyen Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, şunları kaydetti; “Üreticinin makarnalık buğday, ekmeklik buğday ve arpada beklentisi ton başına 10 bin TL’nin üzerinde bir rakamdı. Bu rakam 10 bin TL’nin altında açıklanınca, üretici bir yerde hayal kırıklığın uğradı.” Öte yandan Batman TMO Başmüdürlüğünde hububat alımlarının başlamasının ardından yetkililer, hububat alımları için gerekli tedbirlerin alındığı ve randevuda sıkıntı çeken üreticinin de mağduriyet yaşamayacağını belirttiler.