Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Gaytancıoğlu, üretici fiyatlarıyla pazar fiyatları arasındaki makası kapatmak için hükümetin ürünün korunmasına yönelik çalışmalar yaptığını ancak asıl problem olan çiftçinin girdi fiyatlarının indirilmesiyle ilgili ise bir çalışmasının olmadığını bildirdi.

Gaytancıoğlu, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

"Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi tarafından açıklanan; "Üreticiyi şaha kaldıracak süper teşvikler geliyor" isimli açıklama tüm yönleriyle araştırıldığında tamamen bir fiyaskodur.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyon hedeflerine ulaşılamamasının en önemli sebebinin gıda fiyatları olduğuna dikkat çekmesi üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığında ürünlerin tarla ve pazar fiyatları arasındaki makasın daralmasına yönelik harekete geçileceği kamuoyuna açıklanmıştır.

Bu kapsamda sebze ve meyve ticaretinde lojistik alt yapı geliştirilip lisanslı depoculuk yaygınlaştırılacak; soğuk hava depoları, soğutma üniteleri, kurutma, temizleme, ayıklama, paketleme, üniteleri ve bunlarca ilgili makine ve ekipman alımlarına teşvikler verileceği açıklanmıştır.

Bu amaçla seçilen 17 ilde (Amasya, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa Çanakkale, Diyarbakır, Isparta, İzmir Karaman, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla Nevşehir, Samsun) yatırımların azami yüzde 75'i hibe olarak değerlendirilecektir.

Başlangıçta üreticiye ve üretime yönelik alt yapı ve teknolojik yatırımlara önem veren bir uygulama devreye sokuluyor gibi görünse de bu destekleme geniş kapsamlı değerlendirildiğinde bünyesinde birçok eksiğin bulunduğu göze çarpmaktadır.

GİRDİ MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN NEDEN BİR ÇALIŞMA YAPILMIYOR?

Üretici fiyatlarıyla pazar fiyatları arasındaki makasın çok açık olmasının nedeni sadece ürünün korunması değildir. Şöyle ki Türkiye'de girdi fiyatları çok yüksektir. Neden girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik bir çalışma yapılmamaktadır?

Neden üretimde çok önemli yer tutan akaryakıt, gübre, tohum ve ilaç gibi girdilerin maliyetlerinin düşürülmesine yönelik bir takım önlemler alınmamaktadır?

Neden üreticilerin örgütlenmesine yönelik bir çalışma yapılmamaktadır? Neden büyük alışveriş merkezilerinde hipermarketler de üreticilere doğrudan satış reyonları açılmamaktadır?

BETONLAŞMAYA ÖNEM VERİLİYOR!

Bu şekilde aracıların ortadan kaldırılması mümkün değildir. Hükümet neredeyse tüm sektörlerde olduğu gibi burada da betonlaşmaya önem veren yatırımlara öncelik tanımaktadır.

Yani hep inşaat sektörüne kaynak aktarmakla uğraşmaktadır. Onun yerine üretim maliyetlerini düşüren uygulamalara yer vermelidir. Bu şekilde üretici fiyatları ile pazar fiyatları arasındaki makas daralmaz.

Üreticiye hak ettiği destek verilmezse ne ürün fiyatları düşer ne üreticinin bilinçli ve tutarlı bir şekilde tarım yapması sağlanabilir. CHP iktidarında üreten bir Türkiye'yi oluşturabilmek için Tarım Kanunu'nun 21. maddesinde belirtildiği üzere üreticiye hak ettiği desteğin verilmesine ve bunun yönlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak ve hem üreticinin yüksek getiri elde etmesi hem de tüketicilerin ucuz fiyatlarla gıdaya ulaşabilmesi sağlanacaktır.

TARIMDAN HABER