TARIMDAN HABER ÖZEL / TMO, buğday, arpa, mısır, çavdar, tritikale ve yulaf satış fiyatını piyasa fiyatının üstünde açıkladı. Bu politika çiftçiyi biraz olsun umutlandırmıştı. En azından fiyatların biraz yükselmesi çiftçinin ürününü değerinde satmasına neden olacaktı. Fakat beklenen olmadı. TMO’nun hububat satış fiyatlarını açıkladığı ilk gün, piyasada oluşan fiyatlar, açıklanan satış fiyatından hiç etkilenmediğini gösterdi.

tarım-9

TMO'NUN SATIŞ FİYATI İLE PİYASA FİYATI ARASINDA EN AZ 2 BİN LİRA FARK BULUNUYOR!

Ticaret Borsaları ve TÜRİB’de Cuma günkü işlemler, TMO’nun satış fiyatının altında işlem görmeye devam etti. TMO’nun açıkladığı satış fiyatlarının piyasa fiyatlarını hiç etkilememesi, hububat fiyatlarının en azından yılsonuna kadar mevcut durumunu korumaya devam edeceği şekilde yorumlandı.

Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı'dan yeni hasat sezonu ve TMO'nun hazırlıklarına yönelik açıklama! Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı'dan yeni hasat sezonu ve TMO'nun hazırlıklarına yönelik açıklama!

TMO’nun açıkladığı satış fiyatından ürün satamaması durumunda politika değişikliğine gidip gitmeyeceği yönünde bir beklentiyi de gündeme getirirken, burada bir politika değişikliğine gidilmesinin hükümetin uyguladığı mali politikalardan dolayı şimdilik mümkün görünmediği kaydediliyor.

TMO'NUN EKİM AYI HUBUBAT SATIŞ FİYATLARI 

TMO, dün (6 Ekim)’de açıkladığı satış fiyatına göre; ekmeklik buğday 8,500-9,350 TL/ton, makarnalık buğday 9,900-10,200 TL/ton, arpa 7,725 TL/ton, yeni mahsul mısır 6,650 TL/ton, eski mahsul mısır 6,250 TL/ton ve çavdar, tritikale, yulaf 6,750 TL/ton olarak duyurmuştu.

tohum

TİCARET BORSALARI VE TÜRİB 6 EKİM HUBUBAT FİYATLARI 

Ticaret Borsaları ve TÜRİB’de 6 Ekim’de gerçekleşen ortalama hububat satış fiyatları şöyle…

Ekmeklik buğday, 7,071 TL/ton, makarnalık buğday 7,829 TL/ton, arpa 5,823 TL/ton, mısır 5,545 TL/ton, yulaf 4,919 TL/ton, çavdar 6,223 TL/ton.

TÜRİB tarafında oluşan ortalama hububat fiyatları ise şöyle…

Ekmeklik buğday 7,282 TL/ton, makarnalık buğday 8,219 TL/ton, arpa 5,507 TL/ton, mısır 5,457 TL/ton ve çavdar 5,050 TL/ton.

tarım-10

EKMEKLİK BUĞDAYDA TONDA 1500 LİRA FİYAT FARKI BULUNUYOR

Görüldüğü üzere TMO ekmeklik buğdayı 8,500-9,350 TL/tondan satışa sunarken, 15 ticaret borsasında dün ekmeklik buğday ortalama fiyatı 7,071 TL/tondan işlem gördü. TMO’nun satış fiyatı ile piyasa fiyatları arasında ciddi bir fark bulunurken, bu fiyat farkının da kısa sürede kapanmayacağı şeklinde yorumlandı.

BUĞDAY-5

MAKARNALIK BUĞDAY PİYASADA 7 BİN 830 LİRAYA KADAR DÜŞTÜ

Yine aynı şekilde TMO makarnalık buğday satış fiyatını 9,900-10,200 TL/tondan açıklarken, 15 ticaret borsasında dün ortalama makarnalık buğday fiyatı ise 7,829 TL/ton oldu. TMO’nun açıkladığı satış fiyatı ile piyasa fiyatları arasında tonda en az 2 bin lira fark olması çiftçinin bütün beklentilerini de boşa düşürdü.

tarım-20

YURT İÇİNDE ÜRÜN BOLLUĞU VE YURT DIŞI FİYATLARININ DÜŞMEYE DEVAM ETMESİ TMO'NUN SATIŞ FİYATLARINI ETKİSİZ KILDI!

TMO'nun satış fiyatının piyasa fiyatlarını etkilememesine neden olarak, yurt içinde ürün bolluğu ve yurt dışı piyasa fiyatlarının düşmeye devam etmesi gösteriliyor.