HABER MERKEZİ - İran-İsrail savaşıyla birlikte derinleşen gübre krizine ve fahiş fiyat artışlarına rağmen çiftçi, tarladaki mahsulünü gübresiz bırakmadı. 2026 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen toplam gübre satışı, bir önceki yılın aynı dönemini geride bırakarak rekor bir direnç gösterdi.
FİYATLARA RAĞMEN REKOR SATIŞ
ABD/İsrail ve İran arasındaki gerilimin gübre arzını daralttığı ve fiyatları kriz noktasına taşıdığı son aylarda, tarlalardaki mahsulün geleceği merak konusuydu. Ancak resmi veriler, "Ulusal Gıda Güvenliği" için kritik olan bu dönemde çiftçinin üretimden çekilmediğini kanıtladı. 2025 yılının ilk üç ayında 2.478.550 ton gübre satılırken, 2026’nın aynı döneminde satışlar 13.269 ton artışla 2.491.819 tona yükseldi.
ÜRE VE CAN GÜBRESİNE İLGİ ARTTI, DAP DÜŞÜŞTE
Veriler, gübre türlerine göre farklılıkları da ortaya koydu. Geçen yılın ilk çeyreğine oranla Amonyum Sülfat, 26 Can ve Üre gübresi satışları artı yönde ivme kazanırken; fiyat ve arz sorunlarından en çok etkilenen DAP gübresinde ise %24 oranında bir düşüş gözlemlendi.
ÇİFTÇİ MAHSULÜNÜ KORUDU
Savaşın neden olduğu belirsizlik ve lojistik sorunlar nedeniyle gübreye erişimin zorlaştığı bir dönemde, bu satış rakamları Türk çiftçisinin üretim azmini gözler önüne serdi. Çiftçi, mahsulünden gübreyi kısmayarak hem kendi geleceğine hem de Türkiye’nin gıda güvenliğine sahip çıktı.




