Haber Merkezi / Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan ve Konya Şeker bünyesinde faaliyet gösteren Soma B Termik Santrali'nin icra yoluyla satış süreci tamamlandı. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), santrali ve ilgili taşınmazları 6 milyar 946 milyon lira bedelle satın aldı.
İlgili Haber: Konya Şeker’in Soma B Santrali Eylül’de icradan satılacak: Satış bedeli borcu kapatmaya yetmeyecek!
Böylece özelleştirme kapsamında Konya Şeker'e devredilen Türkiye'nin önemli kömürlü termik santrallerinden biri, yaklaşık 12 yıl sonra yeniden kamuya geçmiş oldu.
13,8 MİLYAR LİRA DEĞER BİÇİLEN SANTRAL YARI FİYATINA SATILDI
Soma B Termik Santrali ve taşınmazları için icra sürecinde hazırlanan bilirkişi raporunda yaklaşık 13,8 milyar liralık değer belirlendi.
Ancak 7 Eylül 2026 tarihinde gerçekleştirilen ilk açık artırmada alıcı çıkmadı.
Bunun üzerine 30 Eylül'de ikinci açık artırma süreci başlatıldı. 7 Ekim'de sona eren ihalede de başka alıcı bulunamayınca santral, 6 milyar 946 milyon liralık bedelle TKİ'ye geçti.
Satış böylece bilirkişi tarafından belirlenen değerin yaklaşık yarısı üzerinden gerçekleşti.
KONYA ŞEKER 2015 YILINDA 685,5 MİLYON DOLARA ALMIŞTI
Soma B Termik Santrali, 2015 yılında gerçekleştirilen özelleştirme sürecinde Konya Şeker tarafından 685,5 milyon dolar bedelle satın alınmıştı.
Özelleştirme sonrasında santralin işletmesi, Konya Şeker'in iştiraki Soma Termik Santral ve Elektrik Üretim AŞ tarafından yürütüldü.
990 megavat kurulu güce sahip santral, Soma bölgesindeki kömür kaynaklarını kullanarak elektrik üretimi gerçekleştiriyor.
SANTRALİN YENİDEN KAMUYA GEÇMESİYLE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
Soma B Termik Santrali'nin TKİ tarafından satın alınmasıyla birlikte tesisin bundan sonraki işletme modeli de gündeme geldi.
Santralin işletmesinin bir başka kamu kuruluşu olan Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) devredilmesi seçenekler arasında değerlendiriliyor.
Ancak işletme modeline ilişkin henüz kesinleşmiş bir karar açıklanmadı.
SOMA B TERMİK SANTRALİ'NDE ÖZELLEŞTİRME DÖNEMİ SONA ERDİ
Türkiye'nin önemli termik elektrik üretim tesislerinden biri olan Soma B Termik Santrali'nin yeniden kamuya geçmesi, enerji sektöründe önemli bir mülkiyet değişikliğini beraberinde getirdi.
2015 yılında özelleştirilen ve yaklaşık 12 yıl boyunca Konya Şeker bünyesinde faaliyet gösteren santral, icra satışının ardından yeniden devlet kontrolüne geçti.
Bundan sonraki süreçte santralin işletme yapısının, elektrik üretim faaliyetlerinin ve kamu kuruluşları arasındaki görev dağılımının nasıl şekilleneceği takip edilecek.





