Çiftçi-Sen'e bağlı Hububat Üreticileri Sendikası (Hububat-Sen) hububat üretimi açısından büyük bir tehlikeye dikkat çekti. Çiftçilerin 1.5 milyon hektar arazide düşük belirlenen fiyatlar nedeniyle hububat ekiminden vazgeçtiğine dikkat çeken Hububat-Sen, “Eğer arpa, buğday fiyatları maliyet+%25 kazanç+insanca yaşam payı eklenerek hesaplanmış olsaydı boş bırakılan bu alanlar ekilmiş olacaktı” dedi.

Hububat ithalatında sıfır gümrük vergisi uygulamasının çiftçiyi üretim yapamaz hale getirdiğine dikkat çeken Hububat-Sen, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu uyarılarda bulundu:

1,5 milyon hektar arazide tarımdan vaz geçildi

TMO Aralık 2025 buğday ve arpa satış fiyatları açıklandı
TMO Aralık 2025 buğday ve arpa satış fiyatları açıklandı
İçeriği Görüntüle

“Çiftçiler 1,5 milyon hektar arazide düşük belirlenen fiyatlar nedeniyle hububat ekiminden vaz geçti. Eğer arpa, buğday fiyatları maliyet+%25 kazanç+insanca yaşam payı eklenerek hesaplanmış olsaydı boş bırakılan bu alanlar ekilmiş olacaktı. Bu arazilerde dekara en az 200 kilogram verimlilikle 3 milyon ton arpa veya buğday üretilebilecek, ithalata gerek kalmayacaktı.

HUBUBAT ÜRETİMİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ İÇİN NE YAPILMALI?

1- Sıfır gümrüklü ithalatlar durdurulsun.

2- Hububat fiyatları, maliyet+%25 kazanç+insanca yaşam payı eklenerek belirlensin ve uygulansın. TMO belirlenen bu fiyatın gerçekleşmesi için görevlendirilsin, ithalat için değil.

3- Türkiye olarak DTÖ'nün tarım ve gıda normlarının zorunlu uygulandığı tarım ve gıda bölümünden ayrılsın. Bağımsız, demokratik, sosyal bir tarım programı üretici sendikalarının da katılımıyla hazırlansın ve uygulansın.

TARIMDANHABER