Türkiye’nin bir çok bölgesinde hasat yoğun bir şekilde devam ederken, çiftçi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da mağdur olmamak için buğday arpa fiyatlarını yakından takip ediyor. 

SIFIR FAİZLİ KREDİLER DURDURULDU ŞİMDİ DE EL ALTINDAN BU İDDİAYI YAYMAYA BAŞLADILAR!

Ürününü lisanlı depoya bırakan çiftçi için ELÜS kredisinin durdurulması, sektörde şok etkisi yaparken, ELÜS kredisinin durdurulmasının ardından şimdi de buğdayın para etmeyeceği iddialarının yayılmaya başlandığı belirtildi. Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, fısıltı gazetesi ile yayılmaya çalışılan şok iddiasını bugün twitter hesabından paylaşarak, şunları kaydetti: “Ürününü lisanslı depoya bırakan çiftçi için ELÜS kredisi en azından hasatta satma mecburiyetini ortadan kaldırıyordu, ne olduysa önce ELÜS kredisi donduruldu sonra da fısıltı gazetesi buğdayın para etmeyeceğini yaymaya başladı. İyi o zaman 12. aydan sonra görüşürüz bakalım” dedi. 

buğday-5

ELÜS KREDİSİ NEDEN DURDURULDU? 

Lisanslı depoya ürün koyan çiftçiler için en büyük avantaj, koyduğu ürünün yüzde 75’i oranında sıfır faizli kredi kullanabiliyordu. Bu da çiftçinin ürününü hasadın hemen ardından satma zorunluluğunu ortadan kaldırıyordu. Bu yıl ne olduysa alınan bir kararla sıfır faizli kredi kullanma hakkı donduruldu. ELÜS kredisinin dondurulması piyasada çiftçinin ürününü lisanslı depoda bekletmeyerek TMO’ya satması yönünde bir hamle olarak değerlendiriliyor. Piyasada buğday arpa fiyatlarının TMO’nun alım fiyatının altında olması, bu iddiayı doğruluyor. ELÜS kredisinin dondurulmasının hemen ardından şimdi de buğdayın para etmeyeceği yönünde bir iddianın yayılmaya başlanması manidar bulunuyor.