TARIMDAN HABER ÖZEL / TMO’nun 2024 yılı buğday ve arpa alım fiyatlarına tepkiler dinmek bilmezken, gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çevrilmiş durumda. Açıklanan hububat fiyatlarının Ak Parti’nin içinde bile büyük bir rahatsızlığa neden olduğu öğrenilirken, AK Parti milletvekillerine tepkiler yağıyor. Gelen tepkilerden bunalan milletvekillerinin yaşanan rahatsızlığı bir şekilde Cumhurbaşkanlığına iletmeye çalıştığı ifade ediliyor.

MALİYET HESABI KIYI BÖLGELERE GÖRE Mİ YAPILDI?

2024 yılı buğday arpa alım fiyatlarına temel oluşturacak maliyet hesabının ise nasıl yapıldığı merak ediliyor. Maliyet hesabında sulu tarımın yaygın olduğu kıyı bölgeleri mi baz alındı, yoksa kuru tarımın yaygın olduğu Orta Anadolu Bölgesi mi? TMO’nun hububat maliyet hesabı kuru ve suluya göre değil Türkiye’nin ortalama verimine göre yapılıyor. Ancak açıklanan alım fiyatları kuru tarım ve Türkiye’nin verim ortalamasının dikkate alınmadan sadece kıyı bölgelerdeki sulu tarım alanlarının baz alındığını gösteriyor.

BUĞDAYDA ORTALAMA MALİYET 12,5 İLE 14 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR

Buğdayda Türkiye verim ortalamasına göre yapılan hesaplamalarda ortalama maliyet 12,5 ile 14 lira arasında değişiyor. 200 kg verim alan kuru tarım alanlarında maliyetler 14 liraya kadar çıkarken, 300 kg verimde maliyetler biraz düşüyor. Ancak her hâlükârda maliyetlerin açıklanan alım fiyatlarının üstünde kalması dikkat çekiyor.

BAKAN YUMAKLI'YI SIKINITLI BİR SÜREÇ BEKLİYOR!

Milletvekilinden hükümete 'fındık fiyatı' eleştirisi: ‘180 TL diyoruz, ses yok’ Milletvekilinden hükümete 'fındık fiyatı' eleştirisi: ‘180 TL diyoruz, ses yok’

Açıklanan buğday arpa fiyatlarının Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da elini ciddi anlamda zayıflattığı konuşulurken, Cumhurbaşkanlığına taşınan yoğun tepkinin Bakan Yumaklı’ya olumsuz bir geri dönüşü olabileceği kaydediliyor.