Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, zor şartlarda üretim yapan badem üreticisinin zor günler geçirdiğini belirterek, Tarım Kredi Kooperatiflerinin alım fiyatındaki belirsizliklerinden dolayı badem bahçelerinin sökülmeye başlandığını kaydetti. 

Adıyaman badem üreticisi, Türkiye Yüzyılında badem üretim alanında hedeflediği 100 bin dekar alanın üzerine çıkarak üretimine devam edebilecek mi?

Badem üreticisinin yaşadığı sorunlarla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, şunları kaydetti:

turanlı

"Adıyaman çiftçisinin yıllarca alternatif ürün değişikliğine giderek 13 yıl önce dikimine başlanan ve “ekonomik kurtuluş” gözüyle bakılan badem üretimi, maalesef yıllar geçtikçe çiftçinin güvenini kaybetme noktasına geldi. 
2023 yılı için Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan badem alım fiyatları; 

İç randıman oranı;

350 g ve üstü 170,00 TL/KG

300-349 g arası 160,00 TL/KG

250-299 g arası 155,00 TL/KG

200-249 g arası 130,00 TL/KG

199 gr ve altı alım dışı olarak belirlendi.  

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ AÇIKLADIĞI BADEM ALIM FİYATI İLE ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETTİ!

Açıklanan bu fiyatlar, girdi maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda, çiftçilerimizin beklentilerini karşılayamayacak düzeyde olduğu açıktır. Bölge çiftçimiz, ülkemiz için üretim yapmaya çalışırken, bu açıklanan badem alım fiyatlarıyla üretimden vazgeçmemizi istercesine çiftçilerimizi mağdur etmektedir.

ÜRETİCİ BADEM BAHÇELERİNİ SÖKMEYE BAŞLADI

Çiftçiye verilmeyen rant kuleleri devlete mi satılacak? Çiftçiye verilmeyen rant kuleleri devlete mi satılacak?

Son yıllarda açıklanan badem fiyatı istikrasızlığı karşısında, badem üreticilerimizin çoğu bahçe sökümlerine başlamış durumdadır.

TARIM KREDİ KENDİ ÜRÜNLERİNE YAPTIĞI ZAMMI NEDEN ÇİFTÇİYE YANSITMIYOR?

Bu fiyatı açıklayan Tarım Kredi Kooperatifi, üreticinin girdi olarak kullandığı mazot- gübre- zirai ilaç gibi giderlerde, artışın yılda %100-300 arası zamlandığını bilmiyor mu? Kooperatif kendi satışını yaptığı girdilere bu kadar zam yaparken, neden üreticinin ürününe bu zammı yansıtmıyor? 

BADEMDE İTHALAT VERGİSİ YÜZDE 30'DAN 2'YE DÜŞÜRÜLEREK İTHALATIN ÖNÜ AÇILDI!

Geçtiğimiz günlerde badem ithalat vergisi % 30’dan % 2’ye düşürülmüş ve badem ithalatının yolu açılmıştı. Birkaç tüccar para kazanacak diye yerli üreticiyi zor durumda bırakmak yetmemiş olacak ki, Tarım Kredi Kooperatifi açıklanan bu fiyatlarla, kendi üreticimize “badem üretmenize gerek yok nasıl olsa dışarıdan ucuz badem ithal ederiz mi?” demek istiyor. 

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ BADEM ALIM FİYATLARINI ÜRETİCİNİN LEHİNE GÜNCELLEMESİ GEREKİYOR

Üreticilerimizin temsilcisi olarak, üreticilerimizin mağdur olmaması ve en azından emeklerinin karşılığını alması için yetkililerin bu fiyatları yeniden revize etmelerini ve mağduriyetlerin ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz.