Etkinlikte sezonun ilk narenciye balı hasat edildi.

Etkinlik açılışında bir konuşma yapan Bal Tanıtım Derneği Başkanı Hasan Özkan, Adana'nın iklimi dolayısı ile arıcılığın merkezi olduğunu söyledi. Özkan, ülkenin değişik bölgelerinden Adana'ya gelen arıcıların sezonun ilk ürünü ve C vitamini kaynağı narenciye balını hasat ettiklerini belirtti. Arıcılığın Adana'ya önemli katkıları olduğunu kaydeden Özkan, arı sanayinde, Türkiye'deki toplam bal ve arı ürünleri ticaretinin büyük bir kısmının bölgede gerçekleştiğine dikkat çekti.

BALIN ÖNEMİNİN KAVRANMASI İÇİN DAHA ÇOK ÇABA GÖSTERMELİYİZ

Ödül töreninde konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, balın tarım sanayisine yıllık katkısının 5 milyar dolar seviyelerinde olduğuna vurgu yaptı. Sözlü, “Herkesin ağzı bal tadında olsun. Tabii ki bal ve zeytinyağı dünyada insanlığın keşfettiği ilk ilaçlardır. Balın öneminin kavranması noktasında daha çok çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Çocuklarımızın gelişme çağından itibaren şekerli ürünleri tüketmeye ağrılık vermeleri, bal gibi doğal gıdaları kenarda tutmaları bir ziraat mühendisi olarak ve bir baba olarak itiraz ettiğim bir durum. İnşallah önümüzdeki zaman dilimi doğal ürünlerin öneminin kavranmasına yönelik çalışmaların artacağı bir dönem olur. Beslenmede doğal, organik ürünlerin öne çıkması için çaba harcıyoruz. Bugünkü Altın Arı Ödül Töreni'nin de, bu hassasiyetlerimizin dikkate alınmasına ve bu konuda gerçekleştirilmesi gerekenlerin yapılmasına vesile olmasını diliyorum. Emeği geçenlere ve törene katılanlara teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum" dedi.

Etkinlikte hasadı yapılan ilk bal açık arttırmada Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'ye 10 bin liraya satıldı.

BAL AĞASI OLDU

"Bal Ağası" ilan edilen Sözlü, balı MHP lideri Devlet Bahçeli'ye göndereceğini açıkladı. Sözlü, "Çukurova'nın 850 gram gelen portakal çiçeği balı Genel Başkanız Bahçeli'ye gidecek. Seçimden önce bunu yedimi herhalde iktidarı yerle bir eder" dedi.

Etkinlikte 2015 Altın Arı Ödülü, bilimsel çalışmaları nedeniyle Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Yücel ve Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eren Akçiçek'e verildi. Geleneksel hale getirilen Bal Tanıtım Derneği onur ödülleri de sahipleri buldu.