Ankara Ziraat Odaları ortak bir basın açıklaması yaparak, kuraklıktan dolayı Ankara’da buğday verim ortalaması 250 kg’a kadar düştüğü ve maliyetin 13 liraya çıktığı belirtilerek, “Kuraklık ve çiftçinin ürününün para etmediği yıllarda ülkemiz çiftçisinin % 10 tarımı bırakıyor çiftçimizin tarımı sürdürebilmesi için acilen pirim dahil 13 liraya çıkarılmasını devlet büyüklerimizden bekliyoruz” denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

-Tarımın zor bir sektör olduğunu ne üretim garantisinin ne gelir garantisinin olmadığını pazarlama zincirinde herkesin karını aldığını sadece çiftçinin kazanmadığı zararına satarken dahi müdahale edilmeyen çiftçinin emeğinin dahi hesaplanmadığı garip bir sektör.

SON BİR YILDA ZİRAAT BANKASI SÜSPANSİYONLU KREDİLERİN FAİZİ YÜZDE 100 ARTTI

-Tüketici fiyatları endeksine göre gecen yılın aynı dönemine göre %75 artmışken, üretici fiyatları endeksine göre gecen yılın aynı dönemine göre %60 artmışken, çiftçimizin en önemli girdisi olan mazot gecen yılın aynı dönemine göre % 90 artmışken, zirai ilaclar %100 artmışken, işçi giderleri %100 artmışken, memur ve emekliye yıl başında %49, asgari ücretliye yaklaşık %49 zam verilirken, Ziraat Bankası süspansiyonlu kredilerin faizini %100 artırmış iken, 86 milyon insanımızı 50 milyon turisti yaklaşık beş milyon mülteciyi doyuran dahası ihraç eden iki milyon çiftçimize reva görülen buğdaya pirim dahil % 18,9, arpaya pirim dahil % 6,6 zam yapılmıştır.

ANKARA'DA BUĞDAYIN MALİYETİ 13 LİRA!

-Bir taraftan kurak bir yıl geçirdik 2023 Nisan ayında 43mm 2023 mayıs ayında 104 mm, 2024 Nisan ayında 26 mm 2024 mayıs ayında 50 mm. Gecen seneye göre %50 bir düşüş olduğundan ANKARA nın verim ortalaması 250 kg civarında kalacağı gözükmekte buğdayın kilo gram maliyeti 13 lirayı bulacak çiftçimiz büyük zarar edecek borçlarını ödeyemeyecek.

69 futbol sahası büyüklüğündeki alanda hasat mesaisi! Beklenti 16 bin ton rekolte 69 futbol sahası büyüklüğündeki alanda hasat mesaisi! Beklenti 16 bin ton rekolte

-Kurak ve çiftçinin ürününün para etmediği yıllarda ülkemiz çiftçisinin % 10 tarımı bırakıyor çiftçimizin tarımı sürdürebilmesi için acilen pirim dahil 13 liraya çıkarılmasını devlet büyüklerimizden bekliyoruz.