CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer,  TMO tarafından makarnalık buğday için 10.000 TL/ton ekmeklik buğday için 9.250 TL/ton, arpa için ise 7250 TL/ton alım fiyatı açıklanmasına tepki gösterdi. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan taban fiyatın çiftçilerin üretim maliyetlerinin altında olduğunu ve bu fiyatın ton başına 15.000 TL olarak revize edilmesi gerektiğini belirtti.

Gürer, hububat alım fiyatlarının Cumhurbaşkanı veya Bakan tarafından açıklanmaması ve bunun yerine akşam saatlerinde TMO tarafından internet üzerinden duyurulmasının, fiyatın düşük olduğunun bir başka göstergesi olduğunu belirtti.

TMO, ÇİFTÇİNİN KARA GÜN DOSTU OLMAKTAN ÇOK UZAK

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çiftçinin kara gün dostu olması gerekirken açıklanan hububat alım fiyatlarıyla çiftçiyi zora soktuğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Toprak Mahsulleri Ofisi, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS)kayıtlı üretim miktarının tamamını satın alacağını duyurdu.

Tarım Bakanı, hayvancılıkta yeni destekleme modelini duyurdu Tarım Bakanı, hayvancılıkta yeni destekleme modelini duyurdu

Makarnalık buğdayda 9000 TL/ton olan geçen yılki fiyat, bu yıl 10.000 TL’ye; ekmeklik buğdayda 8250 TL/ton olan fiyat, bu yıl 9250 TL’ye; arpada ise 7000 TL’den 7250 TL’ye çıktı. Bunlar, çiftçinin giderleri karşısında fiyat dahi değil, gerçek anlamda üretici zora sokuldu.

15 TL kilo fiyatı bekleyen çiftçiye büyük bir darbe vuruldu. Toprak Mahsulleri Ofisi tüccar gibi davrandı ve kara gün dostu olarak bilinen Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçinin yanında durmadı, çiftçiyi tüccara boyun eğdirdi. Çünkü bu fiyat, gerçek anlamda enflasyon rakamından vazgeçtik, girdi maliyetlerindeki artışın dahi çok çok altında bir fiyat oldu.” dedi.

NE CUMHURBAŞKANI NE DE BAKAN AÇIKLAMA YAPAMADI

Açıklanan hububat alım fiyatlarının çiftçiyi üretim koparacağına vurgu yapan Gürer, “Hububat alım fiyatlarının düşük olması nedeniyle ne Cumhurbaşkanı ne de Bakan açıklama yapamadı. Toprak Mahsulleri Ofisi bir duyuruyla alım fiyatlarını ilan etti. Çiftçimize tam bir darbe vuruldu. Önümüzdeki yıl çiftçiye, "Sen hububat ekme, biz ithal ürün getirelim" diyorlar. Çünkü yılbaşından beri yurt dışından buğday Ukrayna'dan ya da Rusya'dan ithal ediliyordu. Depolarda önemli ölçüde yer de yok. Randevulu sistem geçen yıl işlemedi, bu yıl da aynı sorunları yaşatıp çiftçiyi tüccara mahkum bırakacaklar.” diye konuştu.