2024 yılı hububat alım fiyatı açıklandı. Konya çiftçisi, açıklanan fiyatı beğenmedi. Bunun üzerine ziraat odaları bir açıklama yaptı. Konya'da buğday ve arpa üretiminin yaklaşık yüzde 80'inin yapıldığı ilçelerin ziraat odası başkanları bir araya gelerek, Karatay Ziraat Odası'nda açıklamaya imza attı. Ziraat odaları başkanları adına açıklamayı Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker gerçekleştirdi. 

YENİ FİYAT ÇİFTÇİNİN SONU DEMEK!

Et kesim fiyatlarında düşüş! Et kesim fiyatlarında düşüş!

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Türkiye'de hasadın başladığına dikkat çekti. Dört gözle bekledikleri buğday ve arpanın alım fiyatlarının Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklandığını ve açıklandığı an itibarıyla da ziraat odası başkanlarının telefonlarının susmadığını ifade eden Başkan Kavuneker, “Açıklanan hububat alım fiyatları üzerine basın açıklamasını yapma gereği gördük” dedi. Yapılan fiyat uygulamasının yanlış olduğunu işaret eden Kavuneker, “Açıklanan fiyat, çiftçinin sonu demektir” şeklinde konuştu. 

BU ŞARTLARDA ÇİFTÇİ BORCUNU ÖDEYEMEZ!

“Çiftçi bu fiyatla bir yıl geçinecek ve bir yıl boyunca tekrar tarlasına masraf edecek ve geçmiş yıldaki borçlarını ödeyecek aynı zamanda yeni yatırım yapacak” diyen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, daha sonra şunları dile getirdi: “Bu mümkün değil. Onun için hükümetimiz bir an önce bu fiyat politikasını yeniden gözden geçirmeli ve fiyat artışı veya desteklerin arttırılması noktasında acilen düzenleme yapmalıdır. Eğer açıklanan fiyatlar revize edilmezse, çiftçi borcunu ödeyemez ve tekrar ekim yapamaz. Ülkemizde girdi maliyetleri artarken resmi enfasyonun yüzde 75 olduğu, TÜİK' e göre resmi girdi maliyetlerinin yüzde 60 olduğu açıklanırken yapılan yüzde 12'lik hububat zammı kabul edilemez. Bu hububat üreticisinin sonu olur.” 

BAŞKAN İSİM VERMEDEN YÜKLENDİ: ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL!

Başkan Kavuneker, konuşmasını şöyle sürdürdü: “TZOB ve odalarımızın buğday maliyetinin 10 bin 87 TL olarak açıklarken, hükümetimizin geçen yıl açıkladığı buğday fiyatı 8 bin 250 TL iken bu yıl açıklanan 9 bin 250 TL ekmeklik buğday fiyatı kabul edilemez. Bütün bunların yanında bazı STK temsilcileri piyasadan ve üretim maliyetlerinden bir habermiş gibi fiyatlardan memnuniyet bildirmesi anlaşılır gibi değildir ve kabul edilemez. Üreticiler olarak hükümetimizden fiyat politikasının gözden geçirilip güncellenmesini bekliyoruz.”